La Passió de Jesucrist segons sant Marc és per a nosaltres un repte espiritual i pastoral. Espiritualment parlant, Jesús ens mostra fins on ha estat disposat el Fill de Déu en la seva total obediència al Pare etern: a donar la pròpia vida, perquè tothom tinguem vida. Ha sacrificat la pròpia existència terrena per oferir-nos una segona oportunitat. Aquesta no és qüestió numèrica, no és un número més; és una actitud general del misteri mateix de la divinitat. Déu desitja que visquem a fons el misteri del seu amor, de la seva misericòrdia, de la seva confiança en la humanitat.

Quan Jesucrist va reinterpretar el manament principal de la Llei, el va remetre al misteri de Déu, i també el va estendre a la humanitat mateixa. Va dir Jesús: “Estima Déu amb totes les teves forces i els altres com a tu mateix” (Mc 12,28-34). Aquesta reinterpretació de la Llei sagrada la va fer perquè tenia l’autoritat del Fill etern de Déu. S’estén no només a l’àmbit diví, sinó sobretot a l’àmbit de les relacions interpersonals. La coherència de vida que Jesucrist ha revelat en el súmmum del misteri de la creu és més eloqüent que tota la seva doctrina conjunta. Per a nosaltres, doncs, el repte espiritual consisteix precisament a seguir aquest viacrucis bíblic i plasmar el nostre cor amb cadascuna de les escenes de Crist patint, no tant per centrar-nos en el seu dolor, sinó sobretot i fonamentalment en el seu amor.

L’evangeli de la Passió de Crist segons sant Marc també ens suposa un repte pastoral, que rau precisament en la capacitat de conversió pastoral que el Pontífex ens demana des de l’inici del seu ministeri petrí. Les estructures de l’Església han d’estar al servei de l’esdeveniment espiritual de la mort i resurrecció del nostre Senyor Jesucrist i del do de l’Esperit Sant a benefici de tota la humanitat. L’Església és ministra i servidora dels misteris de Déu, que transcendeixen les circumstàncies de la conjuntura de cada temps de la història.

L’Església i els misteris de Déu tenen la capacitat de superar les circumstàncies secundàries de cada moment i elevar sempre l’esperit a l’amor infinit de Déu.

Contemplem la Passió de Crist i contemplarem el Fill de Déu, fet carn per nosaltres. Contemplem Jesucrist, l’home sofrent, capaç de transformar la realitat del món present. Deixem-nos interpel·lar pel testimoni transformador del Fill de Déu, que ens fa anar més enllà de les dificultats presents, per contemplar i gaudir en l’esperança i en la fe l’amor totpoderós de Déu. Feliç Setmana Santa!

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!