Papa Francesc, què somies durant la nit? Com es fa la pau? Si no t’han escoltat a tu, que saps tantes coses, com ens poden escoltar a nosaltres, els nens? Per què maten els nens durant la guerra i ningú no els defensa? Qui són els teus amics? Quina és la cosa més important que has viscut a la vida? Quan t’enfades, com ho fas per calmar-te?

Amb aquestes preguntes els nens han confiat al Papa les seves esperances i preocupacions, amb allò que millor caracteritza l’ésser infantil, que és la sorpresa, la capacitat de fer-se preguntes, la capacitat que molts cops desapareix en els adults i que els nens ens ensenyen a recuperar.

Són les preguntes difícils, actuals, de prop de 7.500 nens provinents de 84 països que s’han trobat aquest dilluns amb el papa Francesc per compartir la seva visió del futur.

La trobada ha tingut lloc a l’aula Pau VI al Vaticà, acompanyada per la publicació de L’encíclica dels nens, un llibre escrit pel pare Enzo Fortunato i Aldo Cagnoli, amb el pròleg del Sant Pare, que diu: “Estimats nens, us abraço i sapigueu que el vostre Papa i ‘avi’ farà tot el possible perquè pugueu viure en un món més bonic i bo.”

Com han explicat els organitzadors de l’esdeveniment, el P. Enzo Fortunato, Marco Impagliazzo i Angelo Chiorazzo, “davant d’un societat en guerra els uns amb els altres, on hi ha enfrontaments, murs i exclusions, un dia mundial dels nens és el signe d’un món diferent on hi ha lloc per a tothom, on habita la pau i la fraternitat. Els nens demanen pau, respecte i escolta. És deure del món adult començar a prendre-se’ls seriosament”.

Alegria i música

 A les 14.00 arribaven els nens a l’aula Pau VI, que s’ha omplert d’alegria i actuacions musicals de les escoles participants. El prefecte del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació, el cardenal José Tolentino de Mendonça, donava la benvinguda als nens: “En aquests moments tants nens i nenes com vosaltres pateixen pobresa, guerra. Alguns de vosaltres veniu de parts del món on això passa. Vosaltres, els vostres somnis i la vostra alegria són antídots potents contra aquests mals. Us demano que sigueu vosaltres mateixos i que li parleu al papa Francesc des del vostre cor.”

Després han tingut lloc una sèrie de testimonis i de cançons dels nens. Cançons que parlaven de la manera senzilla com el cor d’un nen s’imagina Déu.

Amb cants el Papa ha estat rebut pels nens i cinc d’ells, representant els cinc continents, l’han saludat: la Pamela, de 7 anys, de Síria; en Seraphim, de 7 anys, d’Ucraïna; l’Alessio, de 10 anys, de Benín; l’Alejandro, de 7 anys, de Guatemala, i en Tomàs, de 10 anys, d’Austràlia.

El Papa ha centrat la seva intervenció en el tema Aprenem dels nens i les nenes. El Pontífex els ha demanat què estem fent amb el nostre món, el nostre planeta, la nostra societat, i quin futur els estem preparant. També els ha demanat que l’ajudessin a reflexionar amb la seva senzillesa i alegria.

Francesc s’ha mostrat content d’estar amb els més petits i els ha agraït la seva presència, les cançons, els dibuixos i els testimonis compartits

El Papa ha subratllat que necessitem aprendre dels infants perquè ens ensenyen que la vida és bonica en la seva simplicitat i que és meravellós estar junts.

PAPA FRANCESC

“Sempre estic feliç quan em trobo amb vosaltres, perquè cada cop m’ensenyeu alguna cosa nova”

El Papa ha destacat que els clams que necessita el món són els dels nens, “no els de les bombes, sinó els de la vostra alegria i rialles felices, que ens recorden a tots que la vida és un regal meravellós, que Déu ens estima i que volem compartir aquesta alegria com a germans i germanes”.

Francesc ha parlat de la gran casa que Jesús els ha regalat, la gran família de l’Església, oberta a tots els nens i nenes del món; on cadascun d’ells ha de sentir-se sempre a casa, sempre acceptat amb molt d’amor, amb un somriure maco, amb una abraçada, amb una carícia.

Uns 7.500 nens i nenes han donat alegria a l’aula Pau VI / © Vatican Media

També ha volgut fer-los, amb la seva abraçada, l’abraçada de Déu, de l’Església i de cada persona bona, especialment als nens que pateixen per la guerra, la fam, les malalties, els desastres climàtics i la pobresa.

El Pontífex també ha denunciat que hi ha persones malvades que posen armes a les mans dels nens i ha afirmat que els nens no han de tenir armes, sinó joguines, llibres, quaderns i moltes altres coses boniques i bones.

PAPA FRANCESC

“A tots els nens i nenes que pateixen us vull dir que no esteu sols, que us portem al cor, que resem per vosaltres i que ens comprometem a fer tot el possible perquè trobeu aviat esperança i serenitat, i perquè als vostres rostres pugui retornar el somriure”

El Sant Pare ha convidat els nens a dir junts, ben fort, que la vida és un regal, que Déu els estima i que tots són germans i germanes.

Algunes recomanacions de Francesc és que sempre escoltin amb atenció els pares i avis, que els facin moltes preguntes, que expliquin cada dia a casa tot el que els passa, que comparteixin les seves esperances i inquietuds amb ells i amb els altres, i que preguin per la pau i la fraternitat.

Finalment, el Papa ha acabat el discurs amb una benedicció especial per als nens i els ha demanat que resin per ell i pel seu ministeri.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!