Continuant amb el cicle de catequesi sobre els vicis i les virtuts, el Papa ha parlat aquest dimecres sobre la ira, “un vici particularment fosc”.

Les passions no sempre són dolentes, ha comentat Francesc, “ens correspon a nosaltres, amb l’ajuda de l’Esperit Sant”, trobar-ne la “justa mesura” i educar-les “perquè s’inclinin cap al bé”.

A l’aula Pau VI, el Pontífex ha recordat que sovint la ira no s’adreça només contra el qui creiem que ens ha fet mal, sinó també contra la primera persona que tenim a tocar.

PAPA FRANCESC

“La ira és capaç de fer-nos perdre la son i de fer que contínuament la nostra ment maquini, sense aconseguir trobar una barrera per a raonaments i pensaments”

Aquest vici destrueix les relacions humanes, ha constatat, i expressa la incapacitat d’acceptar el qui és diferent de nosaltres o pensa de manera diferent; a més, provoca ressentiments que involucren no només determinats comportaments sinó totes les persones que tenim al davant.

Segons el Papa, “és un vici que lleva lucidesa i que, sovint, no es calma amb el pas del temps”. Per això, és important mirar de fer front de seguida el problema i arribar a la reconciliació.

PAPA FRANCESC

“Quan una persona està dominada per la ira, sempre diu que el problema és de l’altre. No és capaç en absolut de reconèixer les faltes pròpies, els defectes propis”

El Papa ha indicat que tots hem d’aprendre a perdonar per ser perdonats, “el que contraresta la ira és la benvolença, l’amplitud de cor, la mansuetud, la paciència”.

La ira es troba a l’origen de les guerres i la violència, ha subratllat. Amb tot, es tracta d’un sentiment que no sempre s’ha de negar perquè hi ha una “santa indignació que no és ira, sinó un moviment interior”.

PAPA FRANCESC

“Si una persona no s’indigna davant la injustícia, si no sent que alguna cosa li remou les entranyes davant l’opressió d’un feble, llavors significaria que no és humana i molt menys cristiana”

Finalment, Francesc ha convidat a mirar Jesús, a qui l’Evangeli descriu de vegades com a indignat, però que “mai no va respondre el mal amb el mal”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!