El Seminari Conciliar de Barcelona acull del 15 al 17 de març les XV Jornades Tècniques de Bibliotecaris de l’Església. Oportunitats i reptes de les biblioteques al segle XXI és el tema que encapçala el programa d’aquesta trobada, que convoca la Subcomissió Episcopal per al Patrimonio Cultural.

El dimecres 15 de març, a les 17.30 hores, tindrà lloc la sessió d’obertura en la qual es comptarà amb la presència del president de la Conferència Episcopal i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella. També hi intervindran el rector del seminari, Salvador Bacardit; el secretari tècnic de la Subcomissió, Pablo Delclaux; i el president de l’Associació de Bibliotecaris de l’Església a Espanya (ABIE), Francisco José Cortés.

Després de les salutacions inicials, es donarà pas a la conferència inaugural en què l’escriptora i analista especialitzada en gestió de visibilitat, Neus Arqués, parlarà sobre Llibres i llum: la visibilitat de les biblioteques de l’Església. Conclouran les feines d’aquesta primer dia amb una visita a la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona.

Par a la jornada del dijous 16 s’han programat tres ponències. Catàleg col·lectiu de l’ABIE és el tema que presentaran Francisco José Cortés i el CEO de Xercode, Miguel Ángel Calvo. El cap de la Unitat de Programació i Innovació de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Andreu Orte, explicarà els ODS en el marc de l’evolució del model de biblioteca pública a la província de Barcelona. I l’enginyer de telecomunicacions, Andoni Aguirre, llicenciat en Ciències Religioses, donarà unes pistes per afrontar els reptes antropològics associats a la comunicació digital i la intel·ligència artificial. A més, en una taula rodona, es parlarà sobre sinergies entre biblioteques patrimonials.

El programa del darrer dia, el divendres 17 de març, inclou dues ponències més. La memòria augmentada: una nova mirada a les rúbriques de Bruniquer mitjançant les humanitats digitals és el tema que desenvoluparà el director de l’empresa La Tempesta: ciutat, cultura i tecnologia, Marc Hernández. Per la seva part, Rocío Ameneiros Rodríguez, de la facultat d’Humanitats i Documentació de la universiat d’A Coruña, explicarà l’experiència en biblioteques universitàries de la metodologia Libqual.

A més, hi haurà una comunicació del tresorer de l’ABIE, Jaime López de Eguilaz, sobre la 50a Conferència de Beth, que va tenir lloc del 10 al 14 de setembre del 2022. Les jornades es tancaran amb un taller sobre Edició de Wikipedia.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!