Del 15 al 18 de març Barcelona és l’amfitriona de les XV Jornades Tècniques de Bibliotecaris de l’Església, que se celebren amb el tema Oportunitats i reptes de les biblioteques en el segle XXI.

En la inauguració de les jornades l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella ha recordat que l’any passat la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona va celebrar 250 anys. De fet, aquestes jornades formen part dels actes d’aquesta commemoració.

Com ha assenyalat el cardenal Omella, les biblioteques eclesiàstiques són “un equipament d’accés i de difusió de la cultura, democratitzen la cultura. Conserven un patrimoni que és de tots i per a tothom”.

Per això, ha demanat creure en aquestes biblioteques i en el personal que hi treballa.

Les biblioteques eclesiàstiques no només tenen un sentit patrimonial i cultural, ha remarcat, “també són agents importants d’acció pastoral i evangelitzadora de l’Església. Això es fa tenint cura dels usuaris, amb un tracte proper, custodiant i protegint el patrimoni”.

L’arquebisbe de Barcelona també ha volgut reconèixer i agrair la feina de Mn. Josep M. Martí i Bonet com a director de la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari durant 50 anys.

Tampoc no ha oblidat remarcar el paper de les biblioteques eclesiàstiques en l’àmbit de l’educació superior.

JOAN JOSEP OMELLA

“Les biblioteques s’han d’integrar en el món acadèmic secular per buscar aliances que n’assegurin la supervivència i teixir xarxes. Això també és sinodalitat, el camí que ens demana el papa Francesc”

Durant les jornades es presentarà el catàleg col·lectiu de l’Associació de Bibliotecaris de l’Església a Espanya, que en una primera fase ja compta amb tres milions de registres, ha anunciat en la inauguració el president de l’associació, Francisco José Cortés.

D’altra banda, també ha intervingut en la sessió inaugural el director de la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona, Mn. Josep M. Turull, el qual ha assegurat que aquesta biblioteca “posa de manifest com la fe és capaç de crear una cultura molt àmplia que ajuda a progressar en humanitat i en el creixement de la fe”.

En aquest sentit, ha destacat la importància de “posar el nostre patrimoni a l’abat de la societat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!