La solemnitat del Cos i la Sang de Crist ha tingut diumenge 2 de juny, a l’exterior de la catedral de Barcelona, seguint la tradició de les últimes dècades, l’Eucaristia solemne de les grans ocasions.

Amb l’altar i el presbiteri a la confluència entre el Pla de la Seu i l’avinguda de la Catedral, el cardenal Joan Josep Omella ha presidit una celebració davant de molts centenars de persones, entre les quals destaquen representacions de Càritas Diocesana, els ordes i congregacions laicals del Cos de Portants del Sant Crist de Lepant, el Sant Sepulcre, l’Arxiconfraria de la Sang de la basílica del Pi, la Germandat del Rocío, la de las Angustias i altres entitats de pietat popular.

Un gran nombre de preveres han concelebrat la missa. Foto: Església Barcelona
Processó de Corpus pels carrers de la ciutat. Fotos: Església Barcelona

També han estat presents molts nens i nenes que han fet aquest any la Primera Comunió, i s’ha pogut veure, en definitiva, la diversitat de carismes de vida consagrada i seglar. Durant l’homilia, l’arquebisbe de Barcelona ha fet una crida especial a l’amor fratern entre tots i a l’actitud de “demanar-nos perdó sempre”. “Quan de vegades es critica el Papa o algun bisbe, és millor dir-ho a la cara, no pas explicant mentides per les xarxes socials”, ha comentat referint-se a la importància de la comunió i la unitat en la diversitat.

A l’inici de la predicació, el cardenal Omella ha reivindicat la figura de “Tarsici, un nen nascut a Roma cap a l’any 262 i que va morir màrtir per amor a l’Eucaristia quan tenia uns 14 anys”.

Ha sintetitzat la història d’aquest infant recordant que “va respondre a una preocupació expressada pel Papa d’aleshores sobre l’absència del Cos de Crist a les presons on es trobaven molts cristians perseguits, i es va oferir a portar-los ell mateix la Comunió”.

El purpurat ha afegit que, “després de ser atacat per un grup de nens pagans que inicialment volien jugar amb ell, va acabar donant la seva vida per protegir precisament l’Eucaristia”. Igualment ha dedicat un pensament al jove italià “Carlo Acutis, un gran apòstol de l’Eucaristia que va morir d’adolescent l’any 2006 i que serà canonitzat aviat pel Papa”. Ha comentat que, “per Internet, connectava amb nois i els anava explicant tots els miracles de l’Eucaristia que hi havia i que hi ha avui al món”.

El “tresor” que porta a l’amor

Després de qualificar l’Eucaristia de “tresor”, Joan Josep Omella ha dit que “Jesús ens la dona per compartir, per ser solidaris, motiu pel qual el Corpus és el Dia de Càritas, una associació que és el nom de l’Església per fer tots els treballs amb els pobres i que s’ha especialitzat per reconèixer qui necessita aquests ajuts”.

En aquesta línia, ha afegit que “la grandesa de l’Església, la de l’amor, que no desapareix mai perquè és etern”. El cardenal ha presentat, a més, l’exemple de la barcelonina “Dorotea de Chopitea, que va donar tot el que tenia pels pobres, un exemple entre molts que han donat als pobres, a través de Càritas, herències i propietats”. Finalment l’arquebisbe de Barcelona ha assegurat que, “si no sabem perdonar-nos, estendre la mà o col·laborar tots junts, no som cristians”.

La missa solemne de l’arxidiòcesi de Barcelona ha tingut els moments habituals d’aquesta solemnitat, amb el Cor de Cambra Francesc Valls animant el cant i la música i Josep Maria Escalona a l’orgue.

D’altra banda, l’Eucaristia ha tingut com a concelebrants principals els bisbes auxiliars Javier Vilanova i David Abadías, bona part dels canonges i desenes de preveres, amb Ramon Ollé i Josep Matías, delegat episcopal de Càritas, com a diaques assistents.

La pregària final i l’exposició del Santíssim, mentre sonava el cant del Pange Lingua, han donat pas a la processó entre silencis, cants i pregàries per diversos carrers de Ciutat Vella, tothom al voltant de la custòdia amb el Cos de Crist en una carrossa. La gran celebració s’ha acabat quan el recorregut s’ha completat novament al Pla de la Seu.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!