El cardenal Joan Josep Omella ha fet una crida als dirigents polítics perquè siguin equilibrats en el servei a la societat, després del pacte d’investidura i del clima de crispació social que es viu a Espanya. Així ho ha dit el president de l’episcopat espanyol en el discurs inaugural de la plenària número 123 de la Conferència Episcopal Espanyola: “Demano als dirigents polítics i als líders socials i d’opinió que posin tot el que està al seu abast per rebaixar el clima de crispació social. Els interpel·lo a treballar en tot moment a favor de l’interès general, afavorint la comunió i potenciant sempre allò que ens uneix: allò bo, bell, allò que beneficia el bé comú de tota la ciutadania.”

Omella també ha fet una crida al diàleg: “Faig una crida al diàleg social entre totes les institucions de la societat espanyola, sense cordons sanitaris ni exclusions. Tots els pactes són lícits en la mesura que respectin l’ordenament jurídic, l’estat de dret, la separació de poders de la nostra democràcia, assegurin la igualtat de tots els espanyols i garanteixin l’equilibri polític social i econòmic que ens hem donat els espanyols en la constitució de 1978.”

Extrapolació errònia

A més, el també arquebisbe de Barcelona ha criticat l’enquesta de GAD 3 i la confusió d’alguns mitjans de comunicació, que apuntaven que hi ha mig milió de persones abusades per sacerdots i religiosos: “Ens sentim obligats a manifestar el dolor i el malestar que hem patit davant la difamació pública causada per una intencionada i errònia extrapolació, realitzada per alguns mitjans de comunicació, a partir d’una dada d’una enquesta duta a terme per la firma GAD3 i publicada a l’Informe del Defensor del Poble.”

“Expressem -ha afegit Omella- la nostra intensa decepció per l’esmentada extrapolació i per la dubtosa fiabilitat dels resultats presentats d’aquesta enquesta (…) que va conduir alguns mitjans de comunicació a l’exorbitant afirmació que a Espanya hi ha gairebé mig milió d’abusats per ministres ordenats i consagrats de l’Església; quan l’única cosa certa i contrastada és que el Defensor del Poble ha recollit 373 testimonis que es refereixen a 487 víctimes. Una extrapolació que el Defensor del Poble en reiterades ocasions va afirmar que no es podia fer i que molts tècnics així ho han confirmat durant les darreres setmanes .”

“Ens sentim obligats a manifestar el dolor i el malestar que hem patit davant la difamació pública causada per una intencionada i errònia extrapolació, realitzada per alguns mitjans de comunicació, a partir d’una dada d’una enquesta duta a terme per la firma GAD3 i publicada a l’Informe del Defensor del Poble”

El president de la CEE ha recordat que aquest drama afecta un de cada cinc nens arreu del món, i ha reiterat, a més de la petició de perdó, que l’Església està endurint les accions per erradicar els abusos sexuals a menors. El cardenal Omella ha expressat el desig que té l’Església de mirar el futur amb esperança en els abusos i en tots els àmbits.

D’altra banda, el president de l’episcopat espanyol ha lamentat que encara hi ha moltes ombres en l’àmbit educatiu, com es veu en el fet que molts joves perden l’ànim de cara al futur. En aquesta línia, s’ha preguntat si les pantalles són el millor per als nostres adolescents i joves o si, per contra, els perjudiquen. 

En un altre moment, el president de l’episcopat espanyol ha fet una crida als creients i a la societat en general perquè treballin pel i per la pau des de la unitat. Finalment, l’arquebisbe de Barcelona ha fet una valoració molt positiva de la recent assemblea general del Sínode, on la participació dibuixa un canvi també en positiu per a la vida de l’Església, entenent que aquesta sinodalitat, la de treballar junts, no és una finalitat, sinó un mitjà.

Pla de reparació integral

Un cop acabat el discurs del president de la Conferència Episcopal, s’ha produït l’habitual salutació del nunci del Papa a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, una intervenció que ja ha donat pas a l’inici de les sessions ordinàries d’aquesta plenària. Entre altres grans temes previstos, el Servei de Coordinació i Assessorament de les oficines per a la protecció de menors presentarà un pla de reparació integral de víctimes d’abusos sexuals a l’àmbit eclesial.

En aquesta Plenària, a més, els bisbes estudiaran un “Projecte a favor de la dignitat de la persona”, de la Comissió per a la Pastoral Social i la Promoció Humana, una “Proposta de la Subcomissió Episcopal per a les Relacions Interconfessionals i el Diàleg Interreligiós per a la Constitució de la Taula de Diàleg Interconfessional entre l’Església catòlica i les diferents confessions cristianes” i un “Directori sobre les Retransmissions de Celebracions Litúrgiques”, redactat de manera conjunta per les comissions episcopals per a les Comunicacions Socials i per a la Litúrgia, entre altres qüestions.

Precisament, l’Església celebra a Espanya una Jornada de Pregària i Penitència per les Víctimes d’Abusos. La Conferència Episcopal respon així a la crida del papa Francesc als episcopats perquè estableixin “un dia apropiat per a aquesta causa com a part de la iniciativa de la Jornada Universal de Pregària”.

Els bisbes espanyols se sumen a la petició coincidint avui, com cada 20 de novembre, amb el Dia Universal de l’Infant. A les celebracions eucarístiques d’aquest dia, s’introduirà una intenció a la pregària especial per les víctimes dels abusos a menors.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!