La Fundació Pere Tarrés ha obert aquests dies les inscripcions per als casals d’aquest estiu, que des dels últims dies de juny fins a final de juliol mobilitzaran milers de nens, nenes, adolescents i joves en desenes d’activitats. La previsió és que les xifres siguin similars a les de l’any passat i que la Fundació Pere Tarrés gestioni una trentena de casals arreu de Catalunya i a les Illes Balears en els quals hi participaran més de 3.000 infants i joves.

Els diferents casals d’estiu de la Fundació s’agruparan enguany sota el paraigües d’un eix temàtic que com sempre està molt vinculat a l’actualitat del món i a les necessitats socials. El lema transversal de tots els casals serà enguany “Caçadors d’històries”, un concepte que a través d’activitats, jocs i dinàmiques aproparà cada dia els infants a la recuperació d’històries, al fet social d’explicar allò que hem viscut com a societat i que ens ha de servir com a aprenentatge per al futur. Alhora, aquestes activitats pretenen treballar les habilitats de lectoescriptura dels infants i joves que, segons diversos informes, empitjoren cada any.

Nombrosos estudis destaquen els enormes beneficis de la lectura i de les històries en el procés educatiu dels infants: afavoreix el procés de maduració de la personalitat de l’infant i el seu desenvolupament global. A través de les narracions que s’aniran explicant al llarg dels casals, que sovint tracten temes universals, es treballaran temàtiques molt variades i es transmetran valors educatius que ajudaran els infants i joves a entendre millor el món que els envolta.

Així, a través de diversos personatges, els infants podran gaudir de diferents històries cada setmana. Emmarcades dins d’aquest fil temàtic, els infants participaran també en activitats esportives, d’STEAM (projectes que des del lleure combinen disciplines com ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) i de cohesió de grup.

Una altra novetat dels casals d’enguany serà la col·laboració amb la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, una entitat sense ànim de lucre que atén les necessitats dels infants i joves malalts de càncer. Així, una desena d’infants supervivents de càncer, però que arrosseguen diferents seqüeles arran de la malaltia, participaran en un dels casals de la Fundació Pere Tarrés, com a prova pilot per tal d’ampliar aquesta col·laboració en propers anys.

Les activitats d’aquest casal s’adaptaran perquè siguin integradores i incloguin tots els infants, tasca per a la qual es reforçarà l’equip de monitoratge amb deu vetlladors de suport. La Fundació Villavecchia també col·laborarà oferint alguns tallers concrets durant la celebració dels casals, com un de risoteràpia.

Finalment, els casals inclouran també diversos tallers d’alimentació saludable que es promouran conjuntament amb la Fundació Ametller.

L’estiu passat, ja sense confinaments ni restriccions sanitàries, més de 38.321 infants i joves van participar en les colònies, casals i altres activitats de lleure educatiu que va organitzar la Fundació Pere Tarrés, els seus centres socioeducatius adherits i els centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans. Una xifra que va superar amb escreix les de l’estiu de 2019, el darrer abans de l’arribada de la pandèmia, i que confirma la necessitat d’aquestes activitats i la confiança de les famílies en les entitats que les promouen.

La Fundació Pere Tarrés recorda la importància de les activitats de lleure en el procés educatiu dels infants i joves

Un any més, la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran del país amb més de 60 anys d’experiència, recorda la importància de les activitats de lleure en el procés educatiu dels infants i joves, que són essencials per al seu desenvolupament competencial, cognitiu i social i generadores d’igualtat i d’oportunitats socials. Uns beneficis especialment importants per als nens i nenes que es troben en situacions més vulnerables, sobretot tenint en compte les condicions complicades que molts d’ells han hagut de viure els darrers anys.

L’inici de les activitats d’estiu també suposarà el moment de la culminació de la feina realitzada durant el curs als diferents centres i clubs d’esplai. Durant els mesos d’estiu, els centres federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés realitzaran més de 450 activitats d’estiu (com ara colònies, campaments, casals, rutes i camps de treball) gràcies a la feina i compromís de més de 3.500 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants, adolescents i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.

D’altra banda, aquest estiu, la Fundació Pere Tarrés tornarà a posar en marxa el programa “Marxem en família”, que permet que pares, mares, fills i filles puguin gaudir d’uns dies de vacances plegats a les cases de colònies i que s’ha consolidat aquests últims anys com a proposta alternativa de turisme de proximitat. L’estiu passat, 2.475 persones van participar en aquest programa, una xifra un 36% superior a la de l’estiu del 2021.

Totes les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés i del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans contribueixen, a més, a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Les seves instal·lacions promouen accions d’eficiència energètica, mentre que les diferents activitats que s’organitzen tenen una voluntat de sensibilització sobre la necessitat de combatre l’emergència climàtica i la promoció dels drets dels infants amb valors com la igualtat, la integració o la diversitat.

Amb la voluntat que cap nen o nena es quedi sense poder gaudir d’aquestes activitats, la Fundació Pere Tarrés engegarà també, com cada any, la campanya de beques i ajuts “Cap infant sense colònies”. Una campanya que pretén que tots els infants puguin participar en activitats de lleure a l’estiu i que, com ja es va demostrar els darrers anys, és més necessària que mai especialment en períodes de crisi com el que estem vivint. No podem oblidar que els dos anys de pandèmia i les conseqüències generades per guerra d’Ucraïna i la inflació dels preus han ocasionat efectes devastadors en moltes famílies.

Una mostra que en l’últim any la crisi econòmica i social no ha fet més que créixer és el fet que la Fundació Pere Tarrés va becar l’estiu passat més infants que mai, 5.669. Aquesta xifra suposa un 8% més que l’any anterior i al voltant d’un 18% del total d’infants que van participar en les activitats d’estiu de la Fundació el 2022.

Les inscripcions per a les colònies d’estiu i tota la informació sobre les activitats educatives i de lleure que programa la Fundació Pere Tarrés per aquest estiu es poden trobar al web www.peretarres.org/estiu.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!