Com treballar l’espiritualitat i la fe amb els infants i joves dels centres d’esplai és el propòsit que va reunir recentment una cinquantena de monitors i monitores del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de la Fundació Pere Tarrés al temple del Sagrat Cor del Tibidabo de Barcelona. En aquest entorn, distanciat del centre de la ciutat, els participants, que provenien de diversos centres d’esplai de Catalunya i les Illes Balears, van reflexionar.

Una cinquantena de monitors i monitores, responsables i animadors i animadores de la fe dels centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés van assistir a una trobada que va facilitar posar en comú necessitats, reptes, dificultats i recursos a l’hora de treballar la fe a les activitats de lleure educatiu. Sota el lema “Itineraris d’esperança”, van pujar al temple del Tibidabo per realitzar diferents dinàmiques que vinculen, a través de la reflexió, els conceptes a treballar amb cadascuna de les atraccions del parc que, tot i estar tancat per fora de temporada, va dibuixar un entorn màgic per a la trobada.

Entre els temes que es van reflexionar, destaca la realitat virtual, que l’organització de la trobada vincula al tren anomenat Tibidabo Express. Per aproximar la tecnologia al treball de l’espiritualitat, els participants van gaudir d’un joc de rol on van interpretar situacions concretes i posteriorment van reflexionar com s’han sentit. L’objectiu que hi ha al darrere d’aquesta activitat és capacitar per veure una situació des d’una altra perspectiva que no seria, inicialment, la seva pròpia; entrenant així els punts de vista diversos.

Un element que també va permetre treballar diverses perspectives a través del pensament és la nòria del Tibidado, anomenada Giradabo. Amb aquesta metàfora, els monitors van aprendre a tenir una mirada contemplativa, agafant perspectiva des de diverses posicions, sense oblidar l’eix central de cadascú, aquell que ens fa ser qui som.

Durant la novena edició de la Nit dels Animadors i Animadores de la Fe, els joves van treballar també les seves emocions, com la por, l’angoixa i la sensació de fracàs. Ho van fer amb dinàmiques com l’activitat Muntanya russa: Dubtes? Vas per bon camí!, que exemplifica com la fe sovint no és un procés lineal, sinó que té moments fluctuants de més i menys intensitat, i que dubtar pot reforçar la creença en Déu.

Conèixer maneres diverses de viure les religions va ser un altre dels objectius al darrere d’aquesta experiència. L’atracció Piratta, que simula ser un vaixell que enfila els usuaris fins a 180º d’inclinació, va permetre viatjar els joves a diverses cultures, tradicions i religions amb ànim de convivència i diàleg.

Durant la jornada, els assistents van visitar també el temple del Sagrat Cor, on a més de fer totes aquestes reflexions, van dur a terme una pregària de tancament de la trobada dins de la basílica.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!