Nova etapa a Càritas Barcelona

A Càritas diocesana de Barcelona és moment de relleu. Després de deu anys de director, Jordi Roglá deixa el càrrec. Ja havia manifestat la seva voluntat de renunciar en més d’una ocasió, però el cardenal Lluís Martínez Sistach li havia anat demanant que continués, almenys fins que es fes efectiva la desmembració de Càritas en les Càritas diocesanes de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa. Han hagut de passar deu anys després de la creació dels nous bisbats perquè finalment tinguin ja estructura diocesana les seves Càritas diocesanes.

Alhora, doncs, que Sant Feliu de Llobregat i Terrassa comencen nova etapa, també ho fa Càritas Barcelona. Mentre no s’elegeixi el nou director, les seves funcions les assumirà Mn. Salvador Bacardit, delegat episcopal.

Per això, la roda de premsa amb motiu de la solemnitat de Corpus Christi, en què se celebra el Dia de la Caritat, va estar caracteritzada pel balanç de la memòria del 2013, però també pels comiats i agraïments. El primer vingut del mateix cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona i president de Càritas diocesana de Barcelona, que ha agraït a Jordi Roglá el seu “servei generós, eficient, fraternal i eclesial”. I el segon agraïment ha vingut del mateix Jordi Roglá, que l’ha fet extensiu a tot l’equip humà de Càritas, presidit pel cardenal; a la seva família, especialment la seva dona, i als representants dels mitjans de comunicació que han assistit puntualment a les rodes de premsa convocades per l’entitat caritativa de l’Església.

Memòria del 2013

Amb motiu de la solemnitat de Corpus, aquest diumenge 22 de juny, a totes les esglésies es fa una col·lecta especial a favor de Càritas. És moment, doncs, de presentar la feina feta en l’exercici 2013, el darrer en què encara es fa de forma conjunta per a les tres Càritas. Així, l‘any 2013 Càritas va atendre un total de 276.595 persones, un 6 % més que l’any 2012 i el doble que l’any 2007. Les dades més preocupants són que 1 de cada 3 persones ateses són menors d’edat; que un 72 % ja havien rebut ajuda de Càritas anteriorment; que 1.183 persones han estat ateses en el programa de Salut Mental, i que s’han hagut de destinar gairebé sis milions d’euros a necessitats bàsiques.

Balanç i mirada al futur

A l’hora de fer balanç d’aquests 10 anys com a director de Càritas, Jordi Roglá ha posat en relleu l’aposta clara per la dignificació en l’atenció a les persones; per la promoció de les persones més enllà de l’assistencialisme, i per la prevenció de situacions de pobresa i desigualtat a través de serveis com Paidós, de prevenció de la pobresa infantil, o del Servei de Mediació en l’Habitatge, que ha evitat 600 desnonaments.

Així mateix, Roglá ha posat sobre la taula els 398 habitatges socials de Càritas, cosa que significa el parc d’habitatges socials més important de Catalunya. També ha destacat que Càritas s’hagi dotat d’una estructura més eficient, i que actualment un 90% dels recursos gestionats siguin provinents de fonts privades, cosa que permet una independència més gran de les administracions públiques.

De cara el futur, però, Jordi Roglá ha donat un toc d’alerta en el sentit que s’incrementarà el grau de pobresa i les ruptures familiars. Una gran responsabilitat, doncs, la que haurà d’assumir el nou director o directora d’aquesta entitat caritativa de l’Església de Barcelona

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!