Nova declaració dels jesuïtes sobre la immigració

Els provincials jesuïtes i els superiors majors d´Europa, el Pròxim Orient i Àfrica-Madagascar han fet públic un comunicat sobre les migracions i l´asil. Subratllen que en els darrers 20 anys, milers de persones han mort en l´intent desesperat d´arribar a Europa.

Els religiosos s´uneixen a la preocupació del papa Francesc pels immigrants i publiquen aquesta declaració perquè estan convençuts que vivim un moment d´urgència davant d´aquesta “greu qüestió moral”.

En primer lloc, assenyalen que les raons que porten els immigrants i refugiats a deixar els seus països d´origen són complexes: les guerres, les persecucions, la inestabilitat econòmica, les catàstrofes naturals i els estats que fracassen a atendre la seva població. No obstant això, declaren que “tots estem cridats novament al nostre deure humà fonamental de salvar vides. No podem escapar a aquest imperatiu moral´´.

Els jesuïtes reclamen que Europa assumeixi part de la seva responsabilitat en els fluxes migratoris globals i adverteixen que “molts estats europeus o les seves empreses subministren armes a Àfrica, sovint de forma encoberta”.

També fan una reflexió sobre el Reglament de Dublín (PDF), que estableix que el primer país al qual s’arriba té la responsabilitat d’avaluar les sol·licituds d´asil. En aquest sentit, indiquen que “molts països europeus són hospitalaris amb els sol·liciants d´asil”, però que el reglament no “facilita un repartiment equitatiu dels fluxes d´asil. Tots els països d´Europa han de donar-se suport mútuament amb solidaritat en aquest tema”.

Els religiosos denuncien la detenció dels sol·licitants d´asil i reivindiquen que hi ha altres alternatives a la detenció. I afegeixen: “Els nens han de comptar amb més protecció. Les condicions de detenció dels immigrants solen ser inhumanes.”

Un altre aspecte sobre el qual criden l´atenció és el populisme extremista. Adverteixen que un ampli espectre de polítics es deixa influir per l´extrema dreta. Per això fan una crida “als polítics perquè aquests extremistes no dictin el to del debat polític. (…) Instem els països d´origen dels immigrants a treballar per la pau i la justícia, perquè tots els seus ciutadans puguin trobar una llar segura per a les seves famílies”.

Finalment, els jesuïtes agraeixen els “esforços valents de tantes conferències episcopals, grups religiosos i ONG a Europa, que han fet del servei als refugiats i immigrants i la seva defensa una gran prioritat”.

Per a més informació, cliqueu aquí.


L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!