El número 277 de Qüestions presenta un monogràfic que porta per títol “Drets humans”.

El mes de desembre del 2023 s’han celebrat els 75 anys de l’aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans, un dels documents legals més sorprenents i influents de la història de la humanitat. 75 anys després, el debat sobre els drets humans continua més viu que mai i aquest número de Qüestions se’n vol fer ressò.

Actualment els drets humans estan més reconeguts i valorats arreu del món que en segles anteriors, però també la promesa de dignitat i igualtat de drets per a tot ésser humà no ha estat assolida ni de bon tros. Hi ha moltes esquerdes i moltes contradiccions i ens enfrontem a nombrosos reptes que posen en risc tant la dignitat individual de la persona com la d’alguns col·lectius en el seu conjunt.

Qüestions commemora l’aniversari de la Declaració dels Drets Humans amb un monogràfic que fa un balanç d’aquests 75 anys i aprofundeix en el significat i la transcendència dels drets humans avui, des d’una perspectiva pluridisciplinar i multidimensional.

Els autors que han col·laborat en aquest monogràfic, de diferents disciplines i procedències, reflexionen sobre aquest tema des de diferents perspectives.

En aquest número hi trobem, entre d’altres, l’article d’Óscar Mateos, que assenyala la importància de reivindicar els drets humans en el nostre món tan convuls, el de Sabina Puig Cartes, que ressalta la contribució dels drets humans a la pau mundial, i el de Grégor Puppinck, que reflexiona sobre el finançament privat de les institucions públiques dedicades a la protecció dels drets humans.

Com ja és costum, el volum s’inicia amb un apunt poètic, que en aquest cas va a càrrec de Vinyet Panyella, que ha cedit el seu poema Del verb al pensament, la llibertat.

Iniciada a Montserrat el 1958, Qüestions ha mantingut una continuïtat ininterrompuda durant seixanta-quatre anys. Amb aquesta tercera etapa s’adapta a les noves circumstàncies culturals d’un món complex, divers, plural i accelerat, per sintonitzar el millor possible amb els lectors potencials, per servir la seva curiositat cultural amb eficàcia, augmentar el ressò i la visibilitat de la revista i convertir-la en una referència més influent i més àmpliament apreciada de l’humanisme cristià obert a l’actualitat i a la prospectiva de temes de futur.

Aquesta revista —d’una periodicitat quadrimestral— és un patrimoni cultural que des de la Fundació Joan Maragall es vol mantenir amb el màxim rigor.

Qüestions és una revista que es rep per subscripció i que es pot trobar a les llibreries i a IQuiosc.

Més informació: www.fundaciojoanmaragall.org i fjm@fundaciojoanmaragall.org.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!