No m'oposo a exhumar Franco

Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU i autor de diversos llibres de memòria històrica, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, i Joan Pallarès, historiador i expert en temes relacionats amb la guerra civil i el franquisme, han defensat aquest divendres, des del programa El Mirador de l’actualitat i amb algun matís discrepant, l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Arasa ha admès que “la mesura no servirà per reconciliar, i més aviat hi jugarà en contra, perquè seria millor anar deixant que passi el temps, i no hi ha necessitat d’enfrontar la gent”. En aquesta línia, el també periodista ha aclarit que no està “en contra de l’exhumació de Franco”, però ha matisat que “no és el més important” per impulsar la reconciliació.
Pallarès, per la seva banda, s’ha mostrat clarament “favorable a l’exhumació” del dictador, i ha demostrat, amb una còpia del decret d’erecció del Valle de los Caídos, que “el lloc no es va concebre en absolut com un lloc de reconciliació”. Picó ha destacat que “aquest govern busca mesures que tinguin un caràcter de gran unanimitat parlamentària”, i ha conclòs que “hi ha una majoria social clara a favor d’una mesura com aquesta”. D’altra banda, el també advocat ha qüestionat l’efiàcia d’exhumar el dictador argumentant que “molts dels qui no han viscut el franquisme no saben prou bé qui era Franco”, i s’ha mostrat favorable a “passar pàgina de tot el que va ser el franquisme”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 7 de setembre.
En aquesta edició del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem analitzat globalment l’exhumació de Francisco Franco, un nou front de debat social i alhora un gest de memòria històrica que impulsa el govern espanyol amb un decret llei que preveu materialitzar aquest projecte en només unes setmanes. El decret modifica alguns aspectes de la Llei de Memòria Històrica del 2007 amb l’objectiu de donar cobertura legal al procés. En la tramitació al Congrés, previsiblement no hi haurà vots contraris: PP i Ciutadans s’hi abstindran.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!