Els bisbes de la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social de la Conferència Episcopal Espanyola signen una nota per al Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, que se celebra el 28 d’abril.

No més morts a la feina! i esforcem-nos en aconseguir-ho és el títol que encapçala el missatge, una expressió que recull la crida que feia Francesc en l’homilia de la Nit de Nadal del 2021.

La nota subratlla que tenir cura de la vida implica “tenir cura de la nostra salut en el més ampli dels sentits, també en l’àmbit laboral”.

Els prelats recorden que el 2022 a l’Estat espanyol van morir més de dues persones cada dia a causa de la sinistralitat laboral. Per això, destaquen que rere les xifres hi ha persones.

Cada número ens parla d’un projecte de vida truncat, de persones desprotegides que han d’assumir les conseqüències d’un accident que els deixa minvada la capacitat per guanyar-se la vida

Sobretot, destaquen la quantitat d’homes i dones que, “sortint de casa a guanyar-se la vida, acaben trobant la mort al seu lloc de treball”.

En molts casos, les morts a la feina són ignorades, normalitzades i invisibilitzades, remarca l’escrit.

“La manca de salut laboral té molt a veure amb la qualitat del lloc de treball, amb els ritmes de producció imposats, amb les condicions objectives del treball o amb l’incompliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals a les empreses”, denuncien els bisbes.

El treball és un dimensió consubstancial a l’ésser humà, comenta l’escrit, i destaca que a la nostra societat “vivim una situació de profunda injustícia estructural que consisteix a donar més valor als béns produïts que a la persona que els fa possibles”.

Aquesta situació implica la negació de la dignitat com a fills de Déu perquè converteix la persona “en simple força de treball, en instrument del qual obtenir un benefici econòmic”.

Fent-se ressò de les reflexions del papa Francesc, el missatge insta a plantar cara al descart d’allò humà, generar moviments compromesos en la defensa de la salut i la seguretat a la feina. I posa com a exemple el model del bon samarità.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!