El superior general de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa, ha animat els antics i antigues alumnes d’escoles jesuïtes d’arreu del món a ser companys en la missió de reconciliació i justícia en el món actual. Ho ha fet dijous 14 de juliol en la sessió d’obertura del Congrés Mundial d’Antics Alumnes, que se celebra fins diumenge 17 a Barcelona. “No hi ha millor manera d’agrair la qualitat de l’educació rebuda que compartint-la“, ha manifestat.

El P. Arturo Sosa, que s’ha presentat ell mateix com a antic alumnes del col·legi Sant Ignasi de Caracas, ha recordat les paraules de l’històric discurs pronunciat l’any 1973 per l’aleshores P. General Pedro Arrupe, quan va resumir la finalitat de l’educació jesuïta com a fer-se “persones per als altres“.

El P. Sosa durant la seva conferència.

En aquesta línea, ha reivindicat l’impuls que el llegat d’Arrupe ha suposat en el camí d’educar per la justícia i per la construcció de societats més fraternes, i ha animat les institucions educatives de la Companyia de Jesús “a innovar sense por i re-imaginar els mètodes que permetin a les noves generacions reconèixer i afrontar els nous reptes amb la mirada posada al futur”.

En la seva ponència, el superior general dels Jesuïtes ha fet referència al context actual, assenyalant que ens trobem una humanitat ferida, esgotada i sovint sense esperança, i afectada per la crisi ecològica. Per això ha insistit que el compromís per la justícia ha de ser necessàriament també un compromís amb la creació, en la línea de la conversió ecològica que ens demana el papa Francesc. I això, ha dit, va més enllà de l’esforç individual, ja que és també una conversió comunitària que exigeix constituir-nos i reconèixer-nos en un “nosaltres” com a humanitat.

Al llarg del seu discurs, el P. Arturo Sosa també ha parlat de la missió compartida entre jesuïtes i totes les persones que formen part de les institucions de la Companyia de Jesús. “L’oportunitat de treballar amb moltes altres persones ha enriquit les nostres obres, les ha impulsat i les ha fet millors”, ha assegurat. “Aquesta col·laboració és ja una dimensió clau de la nostra identitat”.

És per això que ha animat els antics alumnes a sumar-se a aquesta col·laboració, acollint les preferències apostòliques universals de la Companyia de Jesús. I ha demanat especialment un major esforç per a impulsar el treball en xarxa i per a incorporar els més joves i sobretot de les antigues alumnes, per tal d’enriquir les associacions locals i internacionals.

Al matí, el P. General ha volgut tenir una trobada amb una seixantena de joves participants al Congrés. En diàleg amb ells i elles, i responent a les seves preguntes, els ha demanat que siguin actius i creatius, que no tinguin por i planteguin propostes per trobar espais d’encontre i col·laboració.  

Les sessions del congrés tenen lloc al col·legi Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi.
L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!