No es pot insultar la fe dels altres

En el vol que l’ha portat de Sri Lanka a les Filipines, el Papa s’ha referit a la massacre al setmanari Charlie Hebdo i ha dit que “no es pot insultar la fe dels altres” com tampoc “no es pot matar en el nom de Déu”, perquè això és una “aberració”. I també ha insistit en el fet que la llibertat d’expressió té límits.

Francesc ha fet aquestes declaracions en resposta a la pregunta d’un periodista francès sobre la llibertat d’expressió. “Tots nosaltres,” ha assegurat el Pontífex, “tenim no només la llibertat, sinó el dret i l’obligació de dir el que pensem per ajudar a construir el bé comú. Tenim l’obligació de lliurement tenir aquesta llibertat, però sense ofendre”. I ha afegit: “Matar en el nom de Déu és una aberració contra Déu.” Per això, ha considerat que “això és el més important amb la llibertat religiosa: pots practicar la teva religió amb llibertat, però sense imposar o matar”.

Per això, el Bisbe de Roma ha comentat que “no pots ofendre o fer la guerra, matar en el nom de la teva religió, que és en el nom de Déu. Però si la llibertat d’expresió és emprada per ofendre, podem esperar una reacció”. Per il·lustrar-ho ha posat l’exemple fent referència al doctor Alberto Gasbarri, organitzador dels viatges papals: “És veritat que no pots reaccionar violentament. Però si el doctor Gasbarri diu alguna cosa contra la meva mare, pot esperar un cop de puny. Hi ha un límit.”

Sobre els kamikazes ha explicat que rere “cada atemptat suïcida hi ha un element de desequilibri humà, no sé si mental, però humà. Aquestes persones ofereixen la seva vida, però no l’ofereixen bé. Hi ha molta gent que treballa, com per exemple els missioners: donen la vida, però per construir. El kamikaze, al contrari, dóna la vida per destruir.”

Ecologia

Pel que fa a la nova encíclica sobre el medi ambient, Francesc ha dit que el primer esborrany del text el va preparar el cardenal Turkson amb el seu equip: “Després hi vaig treballar jo i ara ja he preparat el tercer esborrany i l’he enviat a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, a la Secretaria d’Estat i al teòleg de la Casa Pontifícia perquè l’estudiïn i el revisin perquè jo no digui estupideses.”

“Si el treball avança bé”, ha indicat, “podrà sortir entre juny i juliol. També ha afirmat que vol que hi hagi una mica de temps entre la publicació i la propera trobada sobre el clima a París. “La darrera conferència del Perú em va desil·lusionar”, ha confessat, “esperem que a París siguin més valents”.

D’altra banda, ha anunciat que al setembre, als Estats Units, canonitzarà fra Juníper Serra, frare franciscà espanyol que va fundar missions a l’Alta Califòrnia.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!