El missatge del papa Francesc per a la Quaresma 2022 se centra en l’exhortació de sant Pau als Gàlates: “No ens cansem de fer el bé; perquè, si no defallim, quan arribi el temps recollirem. Així, doncs, ara que hi som a temps, fem el bé a tothom”(6,9-10a).

El text es divideix en tres punts ben diferenciats: la imatge de la sembra i la collita, l’ànim per no cansar-nos de fer el bé i la constància que porta a “recollir” al seu temps. “El dejuni prepara el terreny, la pregària rega i la caritat fecunda”, assegura.

Francesc recorda que la Quaresma és un temps que convida a la conversió, a canviar de mentalitat , perquè “la veritat i la bellesa de la nostra vida no radiquin tant en el posseir com en el donar, no estiguin tant en l’acumular com en sembrar el bé i compartir”.

Seguint la imatge de la sembra  i la collita, i amb el rerefons de l’encíclica Fratelli tutti, el Pontífex assegura que el primer agricultor “és Déu mateix” i que els catòlics som cridats a “respondre al do de Déu acollint la seva Paraula”.

En aquest sentit, constata que la crida a sembrar el bé l’hem de veure com “una gràcia amb la qual el Creador vol que estiguem activament units a la seva magnanimitat fecunda”.

El Papa també adverteix de la temptació de tancar-nos en nosaltres mateixos.

“Davant l’amarga desil·lusió per tants somnis trencats, davant de la preocupació pels reptes que ens concerneixen, davant del desànim per la pobresa dels nostres mitjans, tenim la temptació de tancar-nos en el propi egoisme individualista i refugiar-nos en la indiferència davant el patiment dels altres”

En aquesta Quaresma Francesc ens convida a l’esperança i demana no cansar-se de pregar, d’extirpar el mal de la vida, de demanar perdó en el sagrament de la Reconciliació, de lluitar contra la concupiscència i de fer el bé en la caritat activa vers el proïsme.

Recordant les seves paraules durant la pandèmia, “ningú no se salva sol”, afegeix que “ningú no se salva sense Déu”.

El Papa subratlla que necessitem pregar perquè “necessitem Déu. Pensar que en tenim prou amb nosaltres mateixos és una il·lusió perillosa” i alerta del “risc dels mitjans de comunicació digitals, que empobreixen les relacions humanes”.

Per això, el Pontífex anima a conrear en aquest temps de Quaresma una comunicació humana més integral “feta de trobades reals, cara a cara”. I davant la caritat cap al proïsme, demana donar almoina amb alegria.

“La Quaresma és un temps propici per buscar —i no evitar— el qui està necessitat; per trucar —i no ignorar— a qui desitja ser escoltat i rebre una bona paraula; per visitar —i no abandonar— el qui pateix la solitud. Posem en pràctica la crida a fer el bé a tothom, prenent-nos temps per estimar els més petits i indefensos, els abandonats i menyspreats, els qui són discriminats i marginats”

En la darrera part, Francesc insta a demanar a Déu la constància pacient de l’agricultor per no desistir a fer el bé:  “Qui caigui, que estengui la mà al Pare, que sempre ens torna a aixecar. Qui es trobi perdut, enganyat per les seduccions del maligne, que no trigui en tornar a Ell, que és tan generós a perdonar.”

Podeu llegir el missatge sencer AQUÍ

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!