Els Museus Vaticans han informat que exposaran dues relíquies de “valor inestimable” que han estat custodiades al Vaticà durant segles: la túnica de sant Pere i la dalmàtica de sant Joan, segons la tradició.

Aquestes relíquies s’exposaran durant un període breu i es podran veure en una sala específica del recorregut del museu, ubicada a la sortida de la Capella Sixtina.

Les peces de roba provenen del Tresor del Sancta Sanctorum, una cambra situada a un edifici adjacent a la basílica de Sant Joan del Laterà, que també acull l’Escala Santa. Segons la tradició, Jesús va pujar per aquests esglaons durant el seu procés i santa Elena els va fer portar a Roma.

La cambra del Sancta Sanctorum és del segle XIII. Es va obrir per primer cop el 1903. Després de molts intents fallits, un ferrer va aconseguir trencar els panys que la protegien. A dins s’hi van trobar nombroses relíquies i obres d’art, com la creu amb gemmes del papa Sergi o pedres portades de Terra Santa.

Com ha explicat a Ràdio Vaticana Luca Pesante, responsable del Departament d’Arts Decoratives dels Museus Vaticans, “la tradició que atribueix totes dues túniques a sant Pere i sant Joan és relativament recent: segons els estudis de Wolfgang Fritz Volbach, gran especialista en art paleocristià i medieval, totes dues túniques surten citades en un passatge de la biografia del papa Gregori Magne”.

Les anàlisis científiques de la Universitat de Tuscia durant les restauracions recents daten la túnica de sant Pere d’entre la segona meitat del segle VI i la primera meitat del segle VII dC, mentre que la dalmàtica de sant Joan se situaria entre finals del segle I i la segona meitat del segle II.

Tot i que en realitat aquestes peces no van pertànyer ni a Pere ni a Joan, van ser objecte de devoció especial per part dels fidels al llarg del segles.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!