La matinada del 24 d’abril ha mort el P. Josep Massot al monestir de Santa Maria de Montserrat. Tenia vuitanta anys, en feia cinquanta-set que era monjo i cinquanta que era sacerdot. El funeral, presidit pel P. Manel Gasch, abat de Montserrat, serà dimarts vinent, 26 d’abril, a les 10.45 hores.

Josep Massot i Muntaner va néixer a Palma el 3 de novembre del 1941. Monjo benedictí, va ser un rellevant filòleg, historiador i assagista. Era director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat des de l’any 1971.

Va estudiar Filologia romànica a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar el 1963, i va ampliar els seus estudis de Filosofia i Teologia a Alemanya. També es va formar de manera clandestina als Estudis Universitaris Catalans de l’Institut d’Estudis Catalans.

“L’any 1962 va ingressar a l’orde benedictí del monestir de Montserrat”

L’any 1962 va ingressar a l’orde benedictí del monestir de Montserrat i va ser ordenat de prevere el 1972. Va ser un dels monjos que va acompanyar la tancada d’intel·lectuals a Montserrat el 1970, germen de l’Assemblea de Catalunya.

Entre el 1970 i el 1973 va donar classes a la Universitat de Barcelona i, a partir del 1973, va ser nomenat secretari de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Va col·laborar amb la Gran Enciclopèdia Catalana i va dirigir el Diccionari de Literatura Catalana del 1977 al 1979, any de la seva publicació.

Membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, era conservador del fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fundador de la Societat Catalana de Llengua i Literatura.

“El 2012 se li va atorgar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes”

L’any 1996 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 1997 amb el Premi Nacional de Cultura Popular, concedit per la Generalitat de Catalunya. El 1994 va obtenir el premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Humanitats. El 2012 se li va atorgar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!