El monestir de Montserrat ja disposa d’un monument dedicat al fundador de les Germanetes dels Ancians Desemparats, el P. Saturnino López Novoa. Ha quedat instal·lat al Camí de Sant Miquel, a l’espai on hi ha l’escultura de la fundadora, la santa lleidatana filla d’Aitona Teresa Jornet, inaugurada el 8 d’abril del 2018, amb ocasió del 175 aniversari del seu naixement.

El conjunt és obra de l’escultor Àngel Rasero, i ha estat fos en bronze per la Fundación Bronces Artísticos d’Alcalá de Henares. Està format per dues escultures, la del P. Saturnino acompanyat per la que representa un ancià al qual lliura un pa, simbolitzant el carisma de la congregació de servei als ancians.

A l’acte d’inauguració celebrat el 17 de febrer, va assistir-hi un grup de més de 40 germanetes procedents de diverses comunitats de Catalunya, Aragó, Navarra i La Rioja, encapçalades per la mare provincial Alicia Moya. Entre aquestes germanetes hi havia Sor Lucelia i Sor Glòria, en representació de la comunitat de la residència de les germanetes d’Aitona, el poble natal de la fundadora.

Les Germanetes a Montserrat.

El nou monument ha estat inaugurat coincidint amb el 150è aniversari de la fundació de la Congregació i pretén alhora recordar el pelegrinatge que el P. Saturnino va fer a Montserrat l’agost de 1894, acompanyat per la seva família. En la seva Regla de Vida, el fundador de les germanetes explica com va posar-se als peus de la Patrona de Catalunya, passant tota la nit en oració encomanant a la Mare de Déu de Montserrat la congregació que ell, juntament amb la lleidatana santa Teresa Jornet, havien fundat el 27 de gener de 1873.

El nombrós grup de germanetes van participar en la missa conventual del monestir presidida pel P. abat Manel Gasch. En el decurs de la celebració la congregació ofrenà una llàntia votiva de plata a la patrona de Catalunya, perquè fos col·locada a la basílica juntament amb les altres llànties votives.  Finalitzada la celebració, el grup de germanetes, acompanyants i fidels van dirigir-se al Camí de Sant Miquel, on el P. abat beneí la nova escultura, alhora que felicità les germanetes pels 150 anys de la Congregació.

Benedicció del conjunt escultòric.

Finalitzada la inauguració del grup escultòric, les germanetes encapçalades per la mare provincial van visitar el petit poble d’Argençola (Anoia), on santa Teresa Jornet va exercir de mestra abans de fundar la congregació. Allí van conèixer l’antic edifici de l’escola i l’església, on hi ha una capella dedicada a la santa. Davant la seva imatge van cantar l’himne en lloança a la seva mare, fundadora i primera superiora: “Amb anhel, seguim les teves petjades…”. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!