Dijous 15 de febrer ha tingut lloc el lliurament del X Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica a l’aula magna del Seminari Conciliar de Barcelona. El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) ha concedit enguany aquest reconeixement a Mons. Aurelio García Macías per la seva excepcional trajectòria en l’àmbit de la litúrgia.

Nascut a Pollos (Valladolid), Mons. Aurelio García Macías va ser ordenat prevere el 1992. Al Pontifici Institut Litúrgic de Roma va obtenir la llicenciatura i el doctorat en litúrgia. Ha estat president de l’Associació Espanyola de Professors de Litúrgia i consultor del Secretariat de Litúrgia de la Conferència Episcopal Espanyola. És sotssecretari de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, amb rang episcopal.

A l’acte, Mn. Josep Maria Romaguera, president del CPL, ha explicat que “aquest Memorial va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del CPL i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el món actual i per recordar constantment la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana”. Així mateix, va voler destacar la coincidència que Mons. Tena també va exercir el càrrec de sotssecretari del Dicasteri per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments entre els anys 1987 i 1993.

A la laudatio de l’homenatjat, el Dr. Salvador Pié-Ninot, teòleg, professor, membre del CPL i rector de la basílica de Santa Maria del Mar, ha fet referència a dos conceptes clau que apareixen a les recerques teològico-litúrgiques de Mons. Aurelio: “Jesucrist com a apòstol i pontífex” i “sacerdoci apostòlic”. “Aquestes dues expressions es poden contemplar en el nostre candidat”, ha dit el Dr. Pié-Ninot. Posteriorment, Mn. Romaguera ha fet lliurament del guardó a Mons. García-Macías.

Després d’agrair afectuosament el premi, Mons. Aurelio ha recordat que l’any 2001 va ser convidat pel bisbe Pere Tena a impartir classes a l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona. “Al llarg de quinze anys —ha constatat— hi vaig participar com a professor. Hi vaig entrar en contacte amb figures preeminents del món litúrgic a nivell català, espanyol, europeu i mundial. Hi podia percebre un gran pluralisme acadèmic.”

Al llarg de la seva intervenció, ha tingut paraules de profunda admiració per a l’enyorat bisbe Tena. “Era un mestre indiscutible en matèria litúrgica. Sempre aprenies amb ell. Era una persona pacífica i molt treballadora. Pretenia convèncer, no imposar. A través de la lectura dels seus editorials a la revista Phase, editada pel CPL, formulava unes idees originals i lluminoses sobre la renovació litúrgica. Són textos clarividents que encara avui dia conviden a la reflexió”, ha subratllat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!