El municipi d’Ulldemolins s’ha bolcat, dissabte dia 18 de maig, en l’homenatge al seu rector, Mn. Joan Roig Montserrat, que ha estat nomenat Fill adoptiu d’aquest poble del Priorat.

La jornada d’homenatge va començar al matí, a la sala 1 d’Octubre del Centre Cívic d’Ulldemolins, on va tenir lloc l’acte institucional, en què hi va assistir l’arquebisbe Joan Planellas i una munió de veïns i veïnes d’Ulldemolins i d’altres municipis on Mn. Joan Roig ha estat rector. En primer lloc, la glossadora Laia Pedrol va interpretar una glossa dedicada al prevere homenatjat, acompanyada amb el toc del pandero.

A continuació, l’alcalde d’Ulldemolins, Sergi Méndez, va prendre la paraula per llegir l’acord del Consistori municipal, conjuntament amb el Consell d’entitats d’Ulldemolins, per al nomenament de Mn. Joan Roig com a fill adoptiu. Méndez va expressar que l’objectiu és “honorar la trajectòria cultural i social i la implicació de Mn. Joan amb el poble d’Ulldemolins”.

SERGI MÉNDEZ

“L’objectiu és honorar la trajectòria cultural i social i la implicació de mossèn Joan amb el poble d’Ulldemolins”

Així, l’alcalde va destacar tres aspectes de Mn. Roig: “Ha tingut sempre la capacitat de connectar amb finesa amb les fibres que fan ressonar una vocació, una identitat, un poble. Ha estat un geni en la seva capacitat d’emprendre projectes amb tanta gent de diversos àmbits i procedències, i ha aportat molt de talent al nostre poble.” El testimoniatge de Mn. Joan Roig “té un valor molt important per a tantes persones que s’han sentit significades pel que han estat capaces de fer amb el seu acompanyament”, va dir.

Després d’aquestes paraules, l’alcalde Sergi va fer entrega de la placa commemorativa a Mn. Joan Roig, el qual va donar les gràcies “a l’Ajuntament i a tot el poble que, si no m’hagués ajudat, no hauria pogut fer res”, va expressar. En la seva intervenció Mn. Roig va recitar tres poesies dedicades a la Mare de Déu de Loreto, que es venera a Ulldemolins; a la Mare de Déu de l’Abellera, que es venera a Prades; a la Mare de Déu de Barrulles, que es venera a Capafonts, i a la Mare de Déu de Siurana.

Inauguració de la plaça de Mn. Joan Roig Montserrat

Un cop finalitzada aquesta primera part de l’acte d’homenatge, tota la comitiva es va traslladar a la plaça on Mn. Joan Roig passa moltes estones assegut en un banc i que, des d’aquest dissabte, duu el nom de l’actual rector de la Parròquia de Sant Jaume d’Ulldemolins.

Després de la descoberta de la placa, a la plaça de l’Església va tenir lloc la representació d’una dansa popular del municipi que ha estat recuperada, i l’acte va prosseguir a l’interior de l’església parroquial. Allà, el Prades Cor va interpretar alguns dels goigs de Mn. Joan Roig, i Mons. Valentí Miserachs, compositor de la música d’un bon nombre dels goigs de Mn. Joan, va oferir també un concert d’orgue.

Foto: MCS Arquebisbat Tarragona

En aquesta darrera part de l’acte, l’arquebisbe Joan va adreçar unes paraules a la comunitat: “Em fa molt feliç veure-us tots units en aquest homenatge a Mn. Joan Roig.” Planellas va fer referència a unes paraules que va pronunciar Pau VI a l’Organització de les Nacions Unides, on deia que “l’Església, al llarg dels segles i malgrat les seves llums i ombres, ha fet i aporta a la societat una experiència d’humanitat”. L’homenatge a Mn. Joan Roig, doncs, va ser un “agraïment a l’experiència d’humanitat que brolla de la llàntia encesa de la fe i de l’esperança en Jesucrist i que han trobat en el rector”.

JOAN PLANELLAS

“Feu perdurar la llàntia de la fe que mossèn Joan ha donat als cors de tots els qui esteu aquí i de totes les noves generacions”

L’arquebisbe Joan va demanar als veïns d’Ulldemolins que facin “perdurar la llàntia de la fe que Mn. Joan ha donat als cors de tots els qui esteu aquí i de totes les noves generacions”. Així, va reconèixer “el llegat de la fe que us dona i també en la llengua i la literatura catalanes, i en el servei als pobres i als marginats, especialment amb la tasca que va fer pels drogodependents a Mas d’en Lluc“.

Per cloure aquest homenatge, a la tarda va tenir lloc un acte popular que va comptar amb el recital de l’obra poètica de Mn. Joan Roig, l’actuació de l’arpista Anna Amigó i la projecció del documental Mn. Joan Roig i Montserrat, una vida de compromís i vocació.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!