L’agència Fides ha revelat dades impactants sobre la crua realitat que enfronten els missioners arreu del món durant l’any 2023. Segons el recull d’informació feta per Stefano Lodigiani, corresponsal especial de l’agència, s’informa del tràgic assassinat de 20 missioners, incloent-hi un bisbe, sacerdots, religiosos, seminaristes i laics.

El desglossament de les xifres revela que Àfrica continua essent la regió més afectada, amb 9 missioners assassinats, seguida d’Amèrica amb 6, Àsia amb 4 i Europa amb 1. Enguany, el nombre total de missioners assassinats ha augmentat en comparació amb l’any anterior.

L’agència Fides fa servir el terme “missioner” de manera àmplia, abastant tots els batejats, reconeixent que cada membre del Poble de Déu esdevé un deixeble missioner, segons les paraules del papa Francesc.

La llista anual de Fides busca reflectir casos en els quals batejats compromesos amb la vida de l’Església han mort de manera violenta, tot i que no necessàriament “per odi a la fe”.

Dues dones assassinades a Gaza

Entre les víctimes, es destaca la història de Samar Kamal Anton i la seva mare Nahida Khalil Anton, assassinades per franctiradors mentre anaven al convent de monges de la mare Teresa a Gaza. Totes dues, compromeses amb l’apostolat i la caritat, van ser víctimes de la violència sense sentit.

En un relat detallat fet públic aquell mateix dia pel patriarcat llatí de Jerusalem s’explica que “set persones més van resultar ferides per franctiradors de les forces militars israelianes quan intentaven protegir-ne d’altres dins l’església”.

El relat del patriarcat subratlla que les dues dones van ser assassinades “a sang freda dins dels locals parroquials”, on no hi havia combatents, en un lloc de culte, pregària i refugi per a desenes de persones discapacitades, on durant la darrera ofensiva militar de l’exèrcit israelià la majoria de famílies cristianes a Gaza havien trobat refugi precari”.

L’informe de l’agència Fides posa de manifest la vulnerabilitat d’aquells que, compromesos amb la vida cristiana, s’estan en zones de pobresa, degradació moral i violència.

Malgrat els perills evidents, aquests missioners continuen oferint el seu testimoni evangèlic en actes quotidians de fraternitat i esperança.

L’Església, a través d’aquests màrtirs moderns, continua el seu camí de testimoni fructífer, tirant endavant la missió de canviar cors i salvar ànimes, fins i tot enmig de l’adversitat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!