El 2 de desembre, l’eslglésia parroquial del Vendrell acollirà l’estrena mundial de la Missa de Glòria, que va compondre Pau Casals quan només tenia 15 anys (el 1892). El concert, organitzat per l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, anirà a càrrec de la Coral Càrmina, acompanyada per l’organista Mercè Sanchís, que tocarà el mateix orgue barroc que tocava el pare de Pau Casals. 

Un projecte ambiciós per a un jove tot just format musicalment 

L’estrena de la peça coincideix amb la commemoració del 50è aniversari de la mort de Pau Casals, i ajudarà a reivindicar el llegat musical i humà del compositor català. La Missa de Glòria és una obra que es va descobrir el 2008 gràcies a la tasca d’investigació de la Fundació Pau Casals, que va catalogar i digitalitzar l’obra creativa de Pau Casals per posar-la a l’abast dels intèrprets. 

Es tracta d’una peça petita escrita per a quatre veus (soprano, dos tenors i baix) i harmònium o orgue. Com expliquen des de la mateixa Fundació, malgrat ser una obra de joventut, ja s’hi pot entreveure la grandesa i la impressionant intuïció musical de Casals, ja que la Missa de Glòria és “un projecte ambiciós per a un jove tot just format musicalment”.

L’obra recull l’ordinari de la missa catòlica i utilitza un llenguatge amb influències pròpies de l’època, amb elements de la tradició i de la retòrica pròpies de les misses corals dels segles XVIII i XIX. Tot això, amb una gran aportació del llenguatge propi de Casals, característic pel seu melodisme i intimisme, que fan de la missa una autèntica obra mestra. 

Just després de l’estrena mundial de la Missa de Glòria, la coral, dirigida per Daniel Mestre, interpretarà algunes de les seves obres corals de maduresa, com per exemple El plor de l’infant, o El pessebre

El programa complet del concert, així com la compra de les entrades, es pot consultar a la pàgina web entrapolis.com

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!