Minyons Escoltes i Guies de Catalunya aproven la fusió

L’assemblea dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya ha aprovat unir-se als Escoltes Catalans i a l’Acció Escolta de Catalunya per crear una única associació d’escoltisme i guiatge. Minyons Escoltes i Guies és l’entitat que aplega els agrupaments catòlics mentre que les altres dues són de caire no confessional. Amb aquesta decisió, les tres associacions inicien un procés que passa per dissoldre’s i fusionar-se en una única entitat.

Arribar fins aquest punt no ha estat senzill. El projecte va sorgir l’any 2009 i al llarg d’aquests 5 anys ha tingut lloc un diàleg entre les tres associacions per acordar com seria el procés. Tot i així, el moment decisiu ha tingut lloc aquests últims mesos. Les tres associacions celebraven les seves respectives assembles generals en què votarien si estaven d’acord o no amb la fusió. Els Escoltes Catalans, que compten amb 42 agrupaments, van celebrar la seva assemblea ordinària el 15 de novembre i van aprovar la fusió amb un 56% dels vots a favor. L’endemà era l’Acció Escolta de Catalunya qui va celebrar la seva assemblea en què també es va donar suport al procés de fusió.

Els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya van celebrar la seva assemblea el 23 de novembre al Barcelona Teatre Musical, l’antic Palau d’Esports. En total es van reunir 963 caps d’escoltes que van discutir la fusió durant més de 8 hores i mitja. Això converteix aquesta assemblea en la més multitudinària de la història de l’entitat. Després de desenes d’intervencions, la votació va donar un resultat ajustat: un 53,2% a favor de la fusió. Segons s’havia establert prèviament, la fusió requeria una majoria simple per tal de ser aprovada. El resultat tan ajustat, sumat al fet que la fusió desperta recels en molts escoltes, va portar el Comissariat General, el màxim òrgan executiu dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, a convocar una assemblea extraordinària que ha tingut lloc el diumenge 8 de febrer al Centre Cultural de Terrassa.

Al final, el resultat d’aquesta segona assemblea va ser molt més clar: un 63% dels vots van ser-hi favorables. En concret, dels 736 vots emesos, va haver-n’hi 461 a favor, 237 en contra, 29 en blanc i 9 nuls. Per demarcacions, només en dues va guanyar el no. Va ser a Girona (77 en contra i 13 a favor) i a la demarcació del Baix Llobregat, el Garraf i l’Alt Penedès (44 en contra i 14 a favor). El focus principal d’oposició ha estat precisament la demarcació gironina, que ja va rebutjar la fusió a l’assemblea del novembre amb un 74% en contra.

En canvi, a la resta de demarcacions el sí a la fusió va ser majoritari. En especial, les demaracions de l’Alt Ter i de Tarragona, així com els escoltes del Vallès, el Maresme, Lleida i la Catalunya Central van ser els que van votar a favor de manera massiva. En canvi, a la ciutat de Barcelona el resultat va ser més ajustat.

Votació històrica i decisiva

Les votacions s’han desenvolupat en un clima creixent de debat. Tots els escoltes presents sabien que la votació era històrica i decisiva. Cal deixar clar, però, que la confessionalitat catòlica no era el punt central de la controvèrsia. Els escoltes que s’oposaven al procés més aviat esgrimien raons d’identitat, de projecte i de territorialitat.

La votació del diumenge passat va ser molt important perquè obre les portes a la fusió de les tres entitats. Minyons Escoltes i Guies és l’associació d’escoltisme més important de Catalunya, amb 149 agrupaments i 14.235 afiliats. Ara caldrà veure com s’organitza aquest procés que, per ara, no té data concreta de finalització. Això sí, la votació del diumenge aclareix un punt. L’associació que agrupa l’escoltisme catòlic a Catalunya deixarà d’existir amb personalitat pròpia i independència organitzativa en un termini no gaire llarg.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!