Bisbes americans reunits per parlar de migracions

“Migrar és un dret”, com ha plantejat el papa Francesc en la 109ena Jornada de Migrants i Refugiats, però “el dret a romandre al lloc d’origen és anterior, més profund i fonamental que el dret a emigrar”.

Sota aquesta premissa, els bisbes de Centreamèrica, Nord-amèrica i el Carib han subscrit un manifest, davant la tomba de sant Òscar Romero, bisbe i màrtir, per defensar “polítiques migratòries justes i humanes que respectin la dignitat i els drets fonamentals de tots els migrants”.

En aquest sentit, destaquen que cal promoure la cooperació regional i global per afrontar les causes profundes de migració forçada i “treballar plegats en la recerca de solucions sostenibles perquè cada persona sigui lliure per migrar o quedar-se”.

Reunits a El Salvador, del 21 al 25 d’agost, els prelats han analitzat la realitat migratòria de la regió, formada per diferents corredors migratoris que tenen com a destinació principal els Estats Units.

En aquestes rutes, milers de persones s’exposen a molts perills quan només volen “una vida millor”.

“Ens fa mal veure com tantes persones són víctimes del tràfic, abusos i discriminació i com les fronteres, que haurien de ser lloc de trobada i fraternitat són símbols de mort i exclusió”

Com a pastors de l’Església, reconeixen que cada persona que es veu obligada a deixar casa seva “porta una història única i dolorosa. Rere cada persona que emigra forçosament hi ha somnis trencats, famílies separades i vides marcades pel patiment”.

Els bisbes fan una crida a defensar la dignitat i els drets de totes les persones, independentment del seu origen o estatus migratori, perquè “la migració forçada és un fenomen complex i multifacètic, impulsat per una varietat de factors com la pobresa, la violència, la manca d’oportunitats econòmiques, la inestabilitat política i els efectes del canvi climàtic”.

Davant d’aquesta realitat, els prelats se sumen a la crida del Papa de “construir ponts” i constaten que el desenvolupament humà integral “és el camí per assegurar una vida digna per a totes les persones, especialment les vulnerables”.

També s’adrecen a les comunitats cristianes perquè siguin acollidores i solidàries amb els migrants i conviden a pregar “per tots els migrants i refugiats, perquè trobin consol enmig de les dificultats i puguin construir una vida digna i plena”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!