La Pastoral de la Mobilitat Humana de la Conferència Episcopal Mexicana assisteix “amb preocupació a les accions en matèria de política migratòria que està implementant el Govern dels Estats Units”.

En un comunicat signat per Mons. José Guadalupe Torres Campos, bisbe de Ciudad Juárez i responsable de la Pastoral de Mobilitat Humana de l’episcopat, es llegeix: “Reconeixem el dret de tots els països a gestionar i administrar les seves fronteres, però això no ha de ser un pretext per limitar el dret de les persones a buscar asil i protecció internacional”.

L’Església mexicana denuncia que les noves polítiques migratòries dels Estats Units “deixen a la discreció dels funcionaris d’immigració nord-americans expressar el desig de sol·licitar asil perquè, sense més tràmits, sense el degut procés i sense un estudi exhaustiu de la situació particular de cada persona, es permeten deportacions arbitràries sense la garantia de sol·licitar asil”.

El comunicat explica que el Govern mexicà continua rebent persones deportades des dels Estats Units, cosa que col·loca els migrants i refugiats en una situació de vulnerabilitat. I denuncia que “la frontera entre Mèxic i els Estats Units continua sent un lloc de dolor, patiment i perill per als migrants i les persones que necessiten protecció internacional”.

Mons. Torres està convençut que els reptes a l’hora d’afrontar la realitat dels migrants i refugiats no han d’estar impulsats per pressions electorals o polítiques.

Per això, defensa “que la gestió de fronteres ha de garantir una migració ordenada, segura i regular, i no ha de servir de pretext per a la militarització i el comportament arbitrari contra les persones en el context de mobilitat”.

La crida episcopal conclou amb la petició als governs de Mèxic i els Estats Units perquè avantposin els drets humans de les persones migrants i necessitades de protecció internacional, “respectant el principi de no-devolució per a sol·licitants d’asil, la unitat familiar i el respecte a la seva dignitat, guiats des de la Paraula de Déu, que ens recorda que tots som migrants”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!