La Fundació Escola Cristiana de Catalunya ha posat en marxa una campanya per a la captació de talent docent amb el lema “Busquem mestres que deixin empremta”. “És una de les accions del Marc Estratègic de la Fundació que vam treballar amb les escoles per tal de cercar els millors professionals de l’educació que estiguin en consonància amb el que som i els valors de les escoles cristianes”, assegura Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
La campanya hauria de donar resposta a l’escassetat de professorat?
Costa trobar nous docents i també costa que es perseveri en la professió docent. Hi ha moltes raons que no hi ajuden (augment de complexitat a l’aula, percepció social poc atraient, etc.) però precisament en aquestes dificultats és quan cal fer explícit què és una escola cristiana i que tenim una missió educativa que val molt la pena. Hem fet dues campanyes, una per tots els joves que estudien magisteri o estan fent el màster per a ser docents a l’ensenyament secundari i, una adreçada especialment a tots aquells joves que tenen relació, d’alguna forma, amb la realitat eclesial. Com a escola cristiana som Església i, per tant, cerquem també joves amb disposició de viure la seva vocació de seguiment de Jesús com el que ell és, un mestre. Cal redescobrir l’escola com un lloc privilegiat per al seguiment de Jesús. No fa gaire es va celebrar el congrés per a les vocacions “Per a qui soc?”. Amb aquesta campanya volem donar una possible resposta als joves: pots ser per als altres en la comunitat de les escoles cristianes.
Quines característiques busqueu en els docents?
Com ens recordava el professor Xavier Marcet al darrer congrés de l’Escola Cristiana, els nostres docents han de ser gent que vulguin “complicar-se la vida”; és una forma de demanar que s’impliquin amb el projecte educatiu de l’escola que els acull i convidar-los a que la professió sigui vocacionada. Això comporta trobar joves que vulguin créixer com a persones, que estiguin compromesos amb els valors de l’escola; evidentment amb passió i talent envers la tasca educativa però, també, que sàpiguen col·laborar en l’enfortiment de la comunitat, establir vincles, tenir cura de les situacions més febles i, en definitiva, ganes de veure créixer als alumnes en tots els sentits.
Quines demandes feu a l’administració pel que fa a la igualtat de drets i condicions laborals respecte a l’escola pública?
Tant l’escola cristiana com l’escola de titularitat governamental formen part del Servei d’Educació de Catalunya i les condicions han de ser les mateixes. Això comporta que s’han d’incrementar els docents i els recursos econòmics a l’escola concertada. Estem fent un servei públic, escolaritzem el mateix percentatge d’alumnat vulnerable i donem oportunitats educatives de qualitat a tot el nostre alumnat, com demostren els resultats i el baix nivell d’abandonament escolar. Per tant, cal reconèixer aquesta feina dels docents i els equips directius amb els mateixos recursos i condicions laborals. Això és el que estem parlant amb l’Administració i el que es reconeix a la Llei d’Educació de Catalunya.