Maruja Moragas va ser una dona que va deixar empremta per allà on va passar, cosa que es fa molt evident ara que és a punt de complir-se el desè aniversari de la seva mort. Va morir el 28 d’abril del 2013 quan tenia 60 anys per un càncer de ronyó. El seu testimoni de la malaltia el va deixar escrit en un llibre: El tiempo en un hilo (Rialp).

Foto: Associació d’Amics de Maruja Moragas

“La vocació de Maruja Moragas va ser viure la fidelitat, la lleialtat i el compromís amb la família”, exposa Imma Simó, economista i amiga de Maruja Moragas. I això malgrat que el seu marit, després de 22 anys de matrimoni i de tres fills (Joan, Xavier i Ignasi), la va abandonar. Moragas, però, sempre es va mantenir fidel i cada nit li escrivia una carta. En va arribar a escriure més de 5.000. “Maruja Moragas volia ajudar les dones que es trobaven en la seva situació”, comenta Simó.

IMMA SIMÓ

“Maruja Moragas volia ajudar les dones que es trobaven en la seva situació”

A partir del moment de l’abandonament, l’any 1997, es va haver de moure per tirar endavant la família. El seu canvi va ser molt gran: va treballar a Esade i a l’IESE, on va fer tàndem amb la professora Nuria Chinchilla en temes de dona i de conciliació (Catalunya Cristiana va comptar amb les seves col·laboracions). Espiritualment, també va deixar la pràctica rutinària de la fe i va descobrir la seva vocació. Es va fer supernumerària de l’Opus Dei, va descobrir com fer oració amb santa Teresa de Jesús

“Era absolutament coherent amb el que pensava, amb els seus valors”, destaca una altra amiga, l’advocada Maria Eugènia Pons de Gironella. “Va passar un patiment tremend amb la seva separació, es va sentir abandonada, però ella sempre deia que cal eixamplar els límits de l’amor, que sempre podem estimar una mica més”.

MARIA EUGÈNIA PONS DE GIRONELLA

“Es va sentir abandonada, però ella sempre deia que cal eixamplar els límits de l’amor, que sempre podem estimar una mica més”

El seu exemple en la malaltia però sobretot durant la seva vida ha estat el motiu que l’Associació d’Amics de Maruja Moragas estigui recollint testimonis per tal d’obrir-ne el procés de beatificació. Per això ha posat en marxa una web: marujamoragas.com El testimoni més impactant és sens dubte el del Pau, un nadó de 24 setmanes que segons explica el seu pare, Xavier Balagué, va aconseguir tirar endavant gràcies a la intercessió de Maruja Moragas.

Però també hi ha un altre fet commovedor. Com expliquen les seves amigues, que van ser entrevistades al programa Sense distància de Ràdio Estel, Maruja Moragas va viure fins al darrer moment la fidelitat al seu marit. “Ell havia decidit engegar-ho tot a rodar, però ella prosseguia amb la família, n’era el pal de paller”, explica Imma Simó. “Sempre deia que el seu marit tornaria i que ella l’acolliria.”

Per commemorar l’aniversari de la mort, l’IESE li dedica un cicle de tres conferències sobre temes de valors i dona: Valores en acción para un mundo en transición, els dimecres 12, 19 i 26 d’abril. 

Doncs bé, segons explica Simó, “a la primera conferència es va presentar el marit acompanyat de dos dels fills. Es va presentar com el marit de Maruja Moragas. Maruja va viure la fidelitat matrimonial ella sola, però ara és ell el qui es presenta com el seu marit”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!