La providència ha volgut que la setena edició de la Jornada Mundial dels Pobres, que se celebra amb el lema “No apartis el teu rostre del pobre” (Tb 4,7), s’escaigui el mateix dia que es commemora el centenari del naixement de sor Genoveva Masip. La mateixa consigna “No t’oblidis dels pobres”, que li va dir el cardenal Cláudio Hummes a Francesc quan va ser escollit Papa, és la que va llegar sor Genoveva als seus col·laboradors.

La teresiana M. Victòria Molins, una de les impulsores de l’Hospital de Campanya de Santa Anna, sempre diu que sor Genoveva va ser la seva “mestra de tendresa”. La Viqui, que el proper 21 de novembre oficialitzarà la Fundació que porta el seu nom, també li va dedicar un llibre: Los desayunos con sor Genoveva (Claret). De la seva banda, Eduard Sala, director de Càritas diocesana de Barcelona, explica que va aprendre dues coses fonamentals de sor Genoveva: a fer de la vida servei i a veure Déu en l’altre.

També des del món civil, sobretot en l’àmbit de Justícia, se’n recorden de sor Genoveva, que es va convertir en la primera voluntària de presó. De fet, a proposta del Departament de Justícia, el Govern de la Generalitat va incloure el centenari del seu naixement entre els esdeveniments que es commemoren l’any 2023. Justícia va organitzar-li un homenatge a la Model el 19 de setembre mentre que la Direcció General d’Afers Religiosos ha impulsat la publicació d’un llibre que veurà la llum l’any que ve.

Dit això, el que és estrany és que el barri de la Barceloneta encara no tingui ni un carrer, ni una plaça ni un passatge amb el nom d’aquesta Filla de la Caritat que va esdevenir-ne un referent. Un barri que va ser testimoni d’aquells memorables esmorzars amb els pobres que organitzava en una terrassa a l’aire lliure i on continua ben viu el seu llegat amb l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac.

Amb motiu del centenari també s’ha sentit el rum-rum sobre la possible obertura del procés de beatificació. “El sentiment que existeix entre les filles de la Caritat i moltes persones seria favorable a la introducció de la causa”, ha confessat Rosa Mendoza, Filla de la Caritat, si bé reconeix que “és un tema complicat i s’ha de rumiar el com i el quan i esbrinar el moment que Déu vol, que també té la seva paraula”.

En qualsevol cas, totes les persones que la van conèixer tenen clar que sor Genoveva és una santa i que des del cel intercedeix com a mare dels pobres, mare de la caritat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!