Segons un informe elaborat per Nacions Unides el 2022, ja són 828 milions de persones les que no es poden alimentar dignament. En aquest sentit, María José Hernando, del departament d’estudis de Mans Unides, “si aquesta xifra continua augmentant, les persones que patiran fam el 2030 podrien arribar als 1.000 milions”.

En el Dia Internacional de la Seguretat Alimentària, 7 de juny, cal recordar que 3.100 milions de persones no poden accedir a dietes saludables i que uns 2.300 milions pateixen “inseguretat alimentària”, no tenen accés regular a prou aliments perquè no els poden conrear o no els poden comprar.

Uns 149 milions de nens menors de cinc anys pateixen retard en el creixement i el desenvolupament a causa de la manca crònica de nutrients a la dieta

L’organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura destaca que es produeix el necessari per alimentar gairebé el doble de la població mundial actual. Malgrat això, continua havent-hi una multitud ingent de persones amb fam.

Aquesta situació vulnera el dret a l’alimentació. Per això, Hernando sosté que “aquest dret no és el dret a ser alimentat, sinó el dret a alimentar-se en condicions de dignitat”.

Aquest dret, afegeix, també es vulnera quan no hi ha sobirania alimentària, “quan les persones i les comunitats no poden decidir què conrear, què comprar o què menjar per imposicions del mercat o per manca de recursos com terra, aigua o llavors autòctones”.

Mentre les xifres de la fam continuen pujant, cada dia es perden o malbaraten tones d’aliments. Com explica el coordinador del departament de Campanyes de Mans Unides, Marco Gordillo, “el malbaratament d’aliments deixa una gran petjada ambiental que deteriora més el nostre planeta”.

Per a Mans Unides és fonamental reduir la pèrdua i el malbaratament d’aliments per donar pas a uns sistemes agroalimentaris sostenibles més eficients en l’ús de recursos naturals, que disminueixen els efectes negatius del sistema de producció i  consum, i que garanteixin la seguretat alimentària i la nutrició de la població mundial.

El 2022 Mans Unides va aprovar 110 projectes de seguretat alimentària i accés a mitjans de vida destinats a garantir el dret a l’alimentació per poder fer front a les necessitats diàries de la gent a la qual donen suport.

A més, a Espanya, Mans Unides fa activitats d’educació per al desenvolupament que promoguin la consciència i la participació responsable de la societat en les iniciatives que permetin construir justícia i solidaritat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!