En aquest 2024 Mans Unides celebra 65 anys de feina contra la fam. Per a aquest any es proposa un gran repte: assolir un planeta sostenible, sense pobresa, fam ni desigualtat. I per aconseguir-ho un lema molt clar: “L’efecte ésser humà. L’única espècie capaç de canviar el planeta.”

Totes les accions perjudicials contra el planeta incideixen directament en les poblacions vulnerables. El resultat és que hi ha un increment de la pobresa, de la fam i de la desigualtat. Davant d’aquest panorama trist, Mans Unides no es resigna i es mostra convençuda que l’ésser humà és l’única espècie capaç de revertir-ho. L’anomenen “l’efecte ésser humà”.

Les desigualtats ambientals afecten milions de persones, especialment al Sud, i els soscaven els drets més bàsics. Els països desenvolupats augmenten l’activitat econòmica i les conseqüències, riscos i impactes les pateixen els països del Sud.

“Alguna cosa ha de canviar perquè ni el planeta ni els seus habitants poden sostenir aquest ritme. Cal defensar una casa comuna on tots els éssers humans puguin viure amb dignitat”

És per això que en aquest 2024, Mans Unides insisteix en la justícia climàtica que implica consum responsable, reducció real de les emissions mundials de gasos amb efecte hivernacle i adaptació als efectes adversos del canvi climàtic, i reparació.

En el darrer butlletí de les delegacions de Mans Unides de Catalunya i Balears, La veu del Sud, la presidenta-delegada de Mans Unides Barcelona, Mireia Angerri, assenyala que “qualsevol cosa que fem a nivell individual o col·lectiu, per petita que sigui, com l’aleteig d’una papallona, té un efecte considerable, i pot arribar a generar efectes massius desproporcionats que acaben transformant el nostre entorn de punta a punta del planeta. I d’aquí ve l’efecte ésser humà”.

Segons Angerri, “sabem que som l’única espècie capaç de canviar les nostres accions i revertir les conseqüències d’aquesta catàstrofe, que afecta sobretot els més vulnerables els quals, paradoxalment, són els menys responsables”.

Segons la presidenta-delegada de Mans Unides Barcelona, davant d’aquesta injustícia climàtica, podem fer dues coses: “Denunciar aquestes males pràctiques i començar a fer canvis reals a la nostra vida, que provoquin efectes positius.”

Per aquest motiu, Mans Unides fa sis dècades que treballa per la dignitat humana arreu del planeta. Les delegacions de Mans Unides de Catalunya i Balears van donar suport a 52 projectes de desenvolupament durant l’any 2023. Per continents, s’han finançat  29 programes a Àfrica, 10 a Amèrica Llatina i 13 a Àsia. Aquests projectes han millorat les condicions de vida de centenars de milers de persones desafavorides.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!