La congregació de l’oratori de Sant Felip Neri, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació Montserrat Torrent han signat el dimarts 31 d’octubre a l’església de Sant Felip Neri de Barcelona el conveni que regula el nou ús de l’orgue. Es tracta d’un orgue únic a Barcelona per la seva tonalitat barroca.

El conveni permet a partir d’ara que estudiants i professors de l’ESMUC utilitzin l’orgue per a la seva activitat docent i acadèmica durant tot el curs. Concretament, l’orgue estarà disponible per a l’estudi i pràctica de l’instrument per part de l’alumnat i professorat d’orgue els matins de dilluns a divendres.

També preveu activitats gratuïtes obertes al públic. L’ESMUC oferirà, com a mínim, dos concerts cada any amb alumnes a l’orgue Montserrat Torrent. A més, s’obriran al públic els recitals de final de grau o de màster de l’ESMUC. Amb aquest acord s’amplia la possibilitat d’escoltar i gaudir de l’orgue Montserrat Torrent, a més de l’ús en les celebracions litúrgiques i altres concerts que ja es realitzen al temple.

El conveni l’han signat els representats de les institucions implicades: el pare Ferran Colàs, prepòsit de l’oratori i president de la Fundació Montserrat Torrent, i Núria Sempere, directora general de l’Escola Superior de Música de Catalunya. A l’acte també hi ha intervingut l’organista Juan de la Rubia.

D’aquesta manera, l’oratori de Sant Felip Neri, que va celebrar els 350 anys de presència a Barcelona el passat 15 de juny, referma la seva vocació cultural i social al cor de la ciutat de Barcelona, a més de la religiosa. Sant Felip Neri està desenvolupant un nou pla d’usos i activitats amb l’objectiu de ser un punt de referència per a tota la ciutadania.

Durant l’acte, la veterana organista Montserrat Torrent va interpretar magistralment una peça a l’orgue

La signatura del conveni ha permès també poder escoltar de nou Montserrat Torrent interpretant la Fantasia cromàtica a 4, SwWV 258, de J. P. Sweelink, a l’orgue que porta el seu nom. El breu concert també ha comptat amb la interpretació de l’organista de Sant Felip Neri, Bernat Bailbé, i dels alumnes de l’ESMUC, Eduardo María i Jordi Hortal, amb una Fantasia a quatre mans. Els assistents a l’acte també han pogut pujar al cor, on Bernat Bailbé ha fet una explicació sobre les singularitats de l’instrument.

L’orgue Montserrat Torrent es va inaugurar el desembre del 2021. Ha estat un projecte promogut durant anys per l’organista de prestigi internacional Montserrat Torrent, que amb 97 anys continua activa i oferint concerts arreu del món. Amb aquest conveni l’orgue també estarà a disposició de la docència i del perfeccionament dels organistes de l’ESMUC.

Aquest acord amplia els orgues que l’ESMUC pot utilitzar per a la formació en aquest instrument. A més de l’instrument propi de l’ESMUC, es compta amb un acord amb el de la cripta de la Sagrada Família i el de la basílica de la Mare de Déu de la Mercè.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!