L’organista de l’abadia de Westminster (Regne Unit), Peter Holder, serà a Montserrat dissabte 5 d’agost, a les 21.00, per protagonitzar el tercer concert del FIOM 2023, juntament amb el conjunt vocal Tempus Trio. Serà una nova manera de gaudir de l’orgue Blancafort de la basílica, que en aquest cas estarà acompanyat de Maria Tió (violí), Ricard Rovirosa (piano) i Ferran Bardolet (violoncel). L’entrada serà lliure.

Peter Holder és l’organista principal dels serveis litúrgics diaris que se celebren a l’abadia londinenca. Recentment, va tocar en la cerimònia de coronació del rei Carles III del Regne Unit. És el director adjunt del cor i col·labora amb l’organista i director del cor de Westminster, Andrew Nethsingha, en la formació dels membres de la coral. Com a solista, ofereix concerts arreu del món i participa en programes de ràdio i televisió de la BBC. És professor d’orgue a la Royal Academy of Music i, des del 2016, n’és membre associat.

El Tempus Trio neix de l’anhel d’explorar el gran repertori per a piano trio i, paral·lelament, cercar un diàleg contemporani per continuar desenvolupant la literatura de la seva formació. Els crítics l’han descrit com una de les formacions de cambra més prometedores de la seva generació; ha cultivat importants èxits en diferents concursos i certàmens internacionals. La seva trajectòria professional engloba una mirada polifacètica que es materialitza en importants màster classes i festivals europeus. Durant la temporada 2020-2021 van ser “Artistas en Ruta”, grup resident seleccionat per la Associació de Intèrprets d’Espanya» . Actualment, gaudeixen de ser els artistes residents de Joventuts Musicals de Moià.

El concert del dissabte 5 d’agost presentarà una estructura de tríptic encetat amb una peça de J. S. Bach per a orgue sol, posteriorment un trio del compositor rus Shostakovich (1906-1975) —excloent-hi l’orgue— i acabant amb el conegut Triple Concert de Beethoven (1770-1827), obra de l’any 1804 per a violí, violoncel i piano solistes, i orquestra, però que en aquest cas estaran acompanyats per l’orgue en una versió on aquest instrument farà les funcions d’orquestra en una adaptació escrita pel mateix Holder.

Tots els concerts del FIOM 2023 es poden escoltar en directe a través de Montserrat Ràdio (https://abadiamontserrat.cat/radio). I les televisions de La Xarxa (TV locals de Catalunya) emetran el concert del dissabte 5 d’agost el proper 27 d’agost, a les 22.30; mentre que el del 19 d’agost té prevista la seva primera emissió el 3 de setembre, a les 22.30.

El darrer concert del FIOM serà el dissabte 19 d’agost amb l’actuació del quartet vocal Cantoria

El darrer concert del FIOM 2023 se celebrarà el dissabte 19 d’agost. En serà protagonista el quartet vocal Cantoria, format per Inés Alonso, Oriol Guimerà, Jorge Losana i Valentín Miralles, acompanyat pel jove organista Joan Seguí. Presentaran un programa basat en obres fonamentalment de dansa que contraposa els segles XVI amb el XX, combinant obres vocals amb orgue, i obres d’orgue sol.

Les obres escollides pel grup vocal pertanyen estrictament al segle XVI en la seva totalitat i són Villanescas dels cançoners de Palacio i d’Upsala, amb una ensalada de Mateu Fletxa “el Vell”. Aquests exemples, amb ritmes trepidants per la seva època, contrastaran amb les obres contemporànies dansables de Ligeti, Eben i Alain, interpretats per Seguí a l’orgue, establint un diàleg sonor i contrastat força atractiu. Antiguitat i actualitat.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2023, patrocinat per l’abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística de l’organista Miquel González.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!