La fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) ha presentat a la Universitat Abat Oliba CEU les línies generals de lInforme sobre la Llibertat Religiosa al Món 2021.

En un acte telemàtic on han participat el prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles i president de Càritas internacional, el cardenal Luis Antonio Tagle; el president d’ACN-Espanya, Javier Menéndez Ros, i l’assessor jurídic de la Comissió de les Conferències Episcopals de la Unió Europea (COMECE), José Luis Bazán, s’ha posat en relleu que la llibertat religiosa és un dret en clar retrocés.

LUIS ANTONIO TAGLE

«La llibertat religiosa és una preocupació greu i urgent en molts indrets del món. Els nostres germans cristians perseveren en el testimoni i la fe malgrat les dificultats. Són profetes per a nosaltres.»

De fet, l’informe d’ACN constata que els cristians són, amb diferència, la comunitat religiosa que més pateix la violació del dret de la llibertat religiosa. En aquest sentit, el cardenal Tagle ha manifestat que «els cristians perseguits avergonyeixen els que lliurement poden viure la seva fe i decideixen no fer-ho».

Menéndez Ros ha compartit les principals conclusions de l’informe i les dades són molt preocupants: en 62 països es viola la llibertat religiosa; en 36 es pateix discriminació; en 26 hi ha persecució. Un de cada tres països en el món no respecta la llibertat religiosa.

JAVIER MENÉNDEZ ROS

«El 67% de la població mundial viu en països amb greus violacions de la llibertat religiosa; el 27% dels cristians del món viu a països on la llibertat religiosa és atacada greument; més de 646 milions de cristians viu a països on no es respecta la llibertat religiosa.»

El president d’ACN-Espanya ha explicat que hi ha tres actors que ataquen la llibertat religiosa: els governs autoritaris, l’extremisme islamista i els nacionalismes etnicoreligiosos.

El rector de la UAO CEU, Rafael Rodríguez-Ponga, ha presidit l’acte.

Impacte Covid

La pandèmia també ha tingut una incidència negativa pel que fa al respecte de la llibertat religiosa. Segons Menéndez Ros, ha impactat en «la limitació desproporcionada de la pràctica i el culte; la negació d’ajuda humanitària a minories religioses; l’estigmatització de grups religiosos com a causants de la pandèmia o l’augment del jihadisme».

ACN intenta pal·liar el patiment d’aquests cristians perseguits a través de l’ajuda econòmica, la difusió de la situació que viuen i la pregària. Com ha indicat Menéndez Ros, «aquests cristians ens donen una lliçó moral i espiritual impressionant de valentia i compromís fins a jugar-se la vida».

De la seva banda, José Luis Bazán ha insistit en el fet que «la llibertat religiosa no és un dret de segona categoria, una relíquia a tolerar; no està sotmès a cap altre dret humà; no és un producte de la suma de les parts d’altres llibertats; no és una anomalia social; no és un espai que porta al conflicte, sinó el caldo de cultiu per al respecte i la pau social».

Bazán ha advertit que també hi ha un retrocés de la llibertat religiosa en els països occidentals que es disfressa de cultura, de progrés.

JOSÉ LUIS BAZÁN

«Hi ha una intolerància creixent cap a la llibertat religiosa i als creients. Hi ha un gran desconeixement i manca d’interès per la religió que també porta a polítiques errònies.»

L’assessor jurídic de la COMECE s’ha mostrat contundent quan ha afirmat que «a Europa hem perdut el sentit de “martiri”, de ser testimonis de la fe que estan disposats a donar la vida i cal recuperar-ho, això».

El cardenal Tagle ha explicat que «no estem feliços pels casos de martiri», però constata que «a Àsia, on segons el mapa de la llibertat religiosa és un dels pitjors llocs del món, aquí els cristians cada dia creixen més. Emmig de la manca de llibertat religiosa molta gent està motivada per practicar la fe més i ser-ne testimoni. La fe creix on és perseguida. Això ens dona esperança i és una invitació a imitar-los».

Un dels moments de la intervenció del cardenal Tagle.
L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!