Encara commocionats per l’anunci que el cardenal Jean-Pierre Ricard, arquebisbe emèrit de Bordeus, va abusar d’una menor fa 35 anys i que deu prelats francesos més estan sent jutjats per casos similars, el president de la Conferència Episcopal Francesa, Mons. Éric de  Moulins-Beaufort, ha anunciat que al desembre entrarà en funcionament el Tribunal Penal Canònic Nacional.

En el seu discurs final de l’Assemblea Plenària de l’episcopat francès, Mons. Moulins-Beaufort, després de fer un “mea culpa” dels bisbes francesos per la manera d’actuar “tancada, entre prelats”, per “la ingenuïtat” demostrada i per la “manca de consideració cap al poble de Déu”, ha comunicat que els bisbes han aprovat dues iniciatives.

D’una banda, la creació d’una comissió de seguiment a la qual es remetrà qualsevol arquebisbe o bisbe que hagi de tractar el cas d’un altre bisbe per abusos o agressions sexuals.

Aquesta comissió estarà presidida per una persona qualificada i reconeguda i els membres seran nomenats per la Comissió Permanent.

I de l’altra, l’estudi de la implantació d’una “credencial nacional”, una “targeta que es dona a cada sacerdot per acreditar la seva qualitat i la seva capacitat per celebrar els sagraments”.

La Plenària ha votat els estatuts d’un Tribunal Penal Interdiocesà que haurà de quedar constituït a principis de desembre, tan bon punt rei el vistiplau del Tribunal de la Signatura Apostòlica.

“No hi ha, ni pot haver-hi, impunitat per als bisbes”, diu una declaració final de la trobada, on es referma el compromís de fer de l’Església un lloc més segur i que les víctimes siguin el centre de l’atenció.

Amb tot, el president de l’episcopat francès reconeix que “el camí per guarir els trastorns, la ira i les preocupacions serà llarg”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!