L’Església ha decidit encarregar finalment una investigació independent sobre els casos d’abusos sexuals a Espanya. Segons ha informat la Conferència Episcopal Espanyola en un comunicat, el president de l’organisme i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, i el president de la firma legal Cremades – Calvo Sotelo, Javier Cremades, compareixeran demà, a dos quarts d’onze del matí en roda de premsa, per donar a conèixer concretament la posada en marxa d’una auditoria independent sobre les denúncies d’abusos sexuals en el si de l’Església Catòlica a Espanya.

El despatx professional Cremades – Calvo Sotelo obrirà, per tant, una via independent per rebre les denúncies que s’hi puguin presentar. A més, revisarà els procediments jurídics que estiguin en marxa per sancionar les pràctiques delictives i oferirà la seva col·laboració a les autoritats per ajudar a aclarir els fets i establir un sistema de prevenció que satisfaci les demandes socials sobre aquests crims.

Iniciatives parlamentàries d’investigació

Recordem que aquests últims dies han estat notícia les iniciatives parlamentàries, al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya, perquè s’investiguin els abusos en el si de l’Església. També s’ha plantejat la creació d’una comissió independent presidida pel Defensor del Poble, Ángel Gabilondo. Davant de totes aquestes propostes legislatives i de l’àmbit polític, l’Església ha reiterat aquestes últimes setmanes el seu compromís ferm amb l’esclariment de tots els casos, siguin de l’època que siguin i tant si tenen recorregut judicial com si estan prescrits.

El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello, en una entrevista a Ràdio Estel, el 2 de febrer passat, ja va anunciar que “davant l’ambient que s’està creant, voldrem poder exposar d’una forma molt més clara i transparent el resultat del treball que les congregacions religioses i les 70 diòcesis que hi ha a Espanya fan en els últims anys”.

Nota de petició de perdó a la diòcesi de Bilbao

D’altra banda, a la diòcesi de Bilbao, s’ha llegit aquest diumenge de manera pública, a totes les parròquies i altres temples, una nota de petició formal de perdó a totes les víctimes pels abusos. L’escrit es refereix concretament també a les investigacions que estan ara en marxa en matèria d’abusos al bisbat biscaí. En la lectura del missatge durant una celebració eucarística, el sacerdot Carlos Olabarri, director de la Comissió de Protecció de Menors i Prevenció d’Abusos a la diòcesi de Bilbao, ha assegurat que l’Església ha d’assumir la seva culpa mentre demana perdó.

D’altra banda, a l’espera de saber si les iniciatives parlamentàries i polítiques per investigar els abusos de l’Església es mantenen en paral·lel a aquesta investigació independent que ara encarrega l’Episcopat espanyol, l’Església seguirà mantenint la mateixa línia dels últims anys, amb tot el treball de les oficines diocesanes i una màxima coordinació i transparència sempre que surti qualsevol cas d’abús.

Tot fa pensar que l’encàrrec d’una auditoria pretén precisament enfortir i millorar, si cal, el que ja s’està fent i no pas introduir cap línia de rectificació dins del compromís eclesial amb l’objectiu que no es repeteixin mai més casos d’abusos i que, davant de qualsevol indici, es coneguin i s’afrontin des de la veritat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!