El cementiri de Lleida ha acollit el 29 de setembre, festa de Sant Miquel, la commemoració del 86 aniversari del martiri del beat Francesc Castelló, ocorregut el 29 de setembre de 1936. El jove químic lleidatà i destacat dirigent de la Federació de Joves Cristians de Catalunya només tenia 22 anys.

Juntament amb el jove màrtir, es feu també la memòria de 40 màrtirs lleidatans més: els 14 màrtirs —sacerdots i religiosos—, beatificats a Tarragona el 13 d’octubre de 2013, encapçalats pel bisbe Salvi Huix, i els 26 màrtirs claretians beatificats a la Sagrada Família de Barcelona, el 21 d’octubre de 2017.

La celebració s’inicià a la capella del Cementiri amb la celebració de l’Eucaristia presidida per Mn. Joan R. Ezquerra, exdirector del Secretariat per a les Causes dels Sants, concelebrada per religiosos claretians i mercedaris, i Mn. Santiago Mataix, rector de Bell-lloc i capellà de la capella del Cementiri. Mn. Ezquerra, en l’homilia, va referir-se a la festa dels arcàngels, assenyalant que els àngels són servidors generosos del Senyor, “com ho fou el beat Francesc, que va servir generosament Déu i els homes com un àngel valent i amb determinació”.

Joan R. Ezquerra

“El beat Francesc va servir generosament Déu i els homes com un àngel valent i amb determinació”

Finalitzada l’Eucaristia, tots els assistents van traslladar-se fins la Fossa Comuna, on reposen les despulles de 211 màrtirs de Lleida, encapçalats pel beat Francesc i el bisbe màrtir Salvi Huix i els 40 màrtirs ja beatificats, mentre que la resta es troben en procés de beatificació, com recordà l’actual directora del Secretariat per a les Causes dels Sants, Conxita López.   

En aquest indret martirial, es va fer una ofrena de flors davant el memorial del beat Francesc i del memorial dels màrtirs claretians, acompanyada per diverses pregàries i el cant del Crec en un Déu, per cloure amb el Virolai.

Tot contemplant la fossa comuna dels màrtirs, el claretià Josep Vilarrubias digué que calia considerar aquell indret com un gran reliquiari. Així mateix, el també claretià Vicenç Plana, missioner al Panamà i nebot d’un dels màrtirs claretians, el P. Lluís Plana, digué que la sang dels màrtirs lleidatans és llavor de cristians.

A la commemoració martirial assistí també el germà marista Simeó Camprubí, de la comunitat del monestir de les Avellanes, que recordà com el beat Francesc havia estat de l’any 1923 al 1930, alumne del col·legi Maristes de Lleida, destacant el seu testimoni de jove valent i compromès amb Déu i els homes: “Aquest antic alumne nostre, és un impressionant model per als joves dels nostres dies”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!