L'Església celebra el centenari de la Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat

La Conferència Episcopal Espanyola ha presentat la campanya Ha100do un mundo mejor, amb motiu de la Jornada Mundial de les Migracions, que se celebra el proper 19 de gener, amb el títol general Emigrants i refugiats: cap a un món millor.

La campanya ha estat presentada pel president de la Comissió Episcopal de Migracions, Mons. Ciriaco Benavente, i pel director del Secretariat, José Luis Pinilla, que enguany arriba al primer centenari. Un vídeo, titulat Un sólo corazón, gravat a la platja valenciana de la Malvarosa, s’uneix als materials habituals per a aquesta campanya.

El 1914, sota el pontificat de Benet XV, va tenir lloc la primera Jornada Mundial de Migracions. Una efemèride que a Espanya, a causa de la seva situació com a país receptor clau d’immigrants, suposa, segons el director del Secretariat, “una alegria i un repte. Alegria perquè mostra la presència, esforç i acompanyament de l’Església a les persones amb aquest tipus d’exclusió i un repte permanent perquè l’Església reconeix en l’emigrant una font d’enriquiment” que cal encoratjar i respectar.

La celebració a Espanya d’aquesta jornada té una incidència especial no només per la seva condició de país receptor, sinó perquè avui tornen a sortir ciutadans a l’exterior, cosa que suposa, per a Pinilla, “un reconeixement també dels esforços de l’Església espanyola per ser present en altres països”.

Solidaritat, acollida i comprensió

En el missatge (PDF) de la Comissió Episcopal de Migracions, els bisbes espanyols destaquen aspectes tan actuals com la tanca de Melilla o les polítiques restrictives de la Unió Europea: “En un món ric, que es defensa tot impedint l’entrada dels pobres, calen, més que tanques, la solidaritat, l’acollida, la fraternitat i la comprensió. (…) Fa la impressió que fins i tot a la Unió Europea, avançada en els drets humans, les polítiques migratòries posen l’accent en el control de fronteres amb mesures de protecció i seguretat cada cop més dures i costoses.”

Els bisbes assenyalen la necessitat de regular els fluxos migratoris, però subratllen que les mesures de control no donen resultats. Per això, defensen “les mesures més generoses possibles i, sobretot, un compromís dels països desenvolupats en favor dels països pobres, amb els quals, en no pocs casos, hi ha hagut vincles històrics forts”.

La Conferència Episcopal Espanyola ha editat una sèrie de materials de preparació d’aquesta jornada. A més del vídeo, els materials inclouen el missatge del papa Francesc per a aquesta jornada, una guia per a la vetlla de pregària, dinàmiques de trobada per als més petits i el subsidi litúrgic.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!