L’Escolania de Montserrat inicia un curs que estarà marcat pels tres concerts que farà per Europa —el 7 d’octubre a Roma, el 14 de desembre a Luxemburg i el 9 de maig a Montpeller— i pels tres enregistraments: de motets de Johan Duijck, de les peces del Llibre Vermell i una col·laboració amb el grup Els Catarres. L’Escolania 2023-2024 estarà integrada per 44 alumnes —7 dels quals són nous: 5 entren 4rt de Primària i 2 més s’incorporen a 6è de Primària—.

El primer dels tres concerts a l’estranger serà a Roma, el dissabte 7 d’octubre, amb motiu del pelegrinatge que organitza Montserrat al Vaticà per celebrar el 800 aniversari de la fundació de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat. El segon serà el dijous 14 de desembre a Luxemburg, com a cloenda de la presidència espanyola de la Unió Europea. I el tercer serà el 9 de maig a Montpeller, a la catedral d’aquesta ciutat francesa, on ha estat convidada per l’arquebisbat. Els 11 concerts previstos a Catalunya són: el Masnou (29 de setembre), Sant Pere de Ribes (20 d’octubre), Barcelona (parròquia Sant Pius X, 17 de novembre), Barcelona (Hotel Palace, 20 de desembre), Lleida (Auditori Enric Granados, 22 de desembre), Barcelona (Palau de la Música, 1 de febrer), Bellpuig d’Urgell (1 de març), Sant Cugat del Vallès (19 d’abril), Ascó (3 de maig), Tivenys (7 de juny) i Sant Feliu de Llobregat (21 de juny).

Els 7 alumnes que s’incorporen a l’Escolania 2023-2024 són l’Emilio, de Londres, i en Bernat, d’Agramunt, que entren a 6è de Primària. En Joan, d’Igualada; Eloi, de Mataró; en Jaume, de Manresa; en Biel, de Terrassa, i l’Isidre, d’Agramunt, ho faran a 4rt de Primària. Cal recordar que cada curs l’Escolania compta amb voluntaris —que conviuen amb els nois per tal que millorin el seu nivell d’anglès— provinents del monestir de St. John’s, institució amb la qual Montserrat hi té una bona relació. Aquest curs en seran tres, els voluntaris de St. John’s.

La gran novetat és la creació de l’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat

La gran novetat d’aquest curs és la creació del nou cor de cambra que formaran 29 nois i noies, i que s’anomenarà Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat. El dirigirà en Pau Jorquera, sotsdirector musical de l’Escolania. Es tracta d’un cor no-professional i els seus membres tenen entre 17 i 24 anys. Seran considerats igualment “escolans” i “escolanes”, aniran vestits amb saia i roquet, i quedaran inscrits en el llibre oficial de vesticions.

El dilluns 11 de setembre va ser el primer dia que aquest nou cor va cantar i quan va tenir lloc l’acte de vestició dels escolans tradicionals i dels nous escolans i escolanes del cor de cambra, presidit excepcionalment pel P. Abat Manel Gasch a la basílica de Santa Maria de Montserrat. La primera peça que va cantar el nou cor va ser el Magnificat, del P. Guzmán.

L’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat començarà el seu servei regular el cap de setmana del 23 i 24 de setembre. Cantarà un cop al mes i, sempre que aquest nou cor canti a Montserrat, els escolans actuals descansaran i podran passar més temps amb les seves famílies. El nou cor cantarà la Salve Regina i el Virolai, i a l’ofici de Vespres de dissabte, i a la missa conventual de diumenge. Les noies i els nois que en formen part gaudiran de l’oportunitat de cantar a la litúrgia de Montserrat i de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la comunitat benedictina.

Cal recordar que, des del curs 2005-2006, els nous alumnes de l’Escolania entren a 4rt de Primària —i algun a 5è i/o a 6è—, la qual cosa facilita la seva integració en el cor i la seva formació musical. L’estada a la residència, de dilluns a divendres, també és optativa, a petició dels pares o dels propis nois; i el cap de setmana —de divendres a la tarda a diumenge al matí— el passen a casa, amb les seves famílies. Diumenge al matí, els escolans prenen part a la missa conventual del monestir, i a la tarda participen a l’ofici de Vespres amb la comunitat benedictina. Fora d’aquests dos moments, els escolans poden estar al costat dels seus pares, mares i germans. L’Escolania ofereix la possibilitat de conèixer el centre i el seu projecte pedagògic durant tot el curs a les famílies interessades. Només cal que demanin cita a escolania@escolania.cat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!