Les paraules del papa Francesc sobre el "genocidi armeni" provoquen malestar en les autoritats turques

No era la primera vegada que Jorge M. Bergoglio es referia a la massacre armenia de 1915 en termes de “genocidi”, però sí la primera vegada que ho feia com a Successor de Roma. Va ser el diumenge passat, 12 d’abril, a la basílica de sant Pere, durant la missa solemne en la qual el papa Francesc va proclamar sant Gregori de Narek com a doctor de l’Església.

Abans de començar la cerimònia solemne, el Papa va definir la matança d’un milió i mig d’armenis per part dels turcs otomans durant la Primera Guerra Mundial, com “el primer genocidi del segle XX“. En un missatge adreçat al poble armeni, amb paraules molt fortes, Francesc ha denunciat “l’atroç i desgavellat extermini” del poble armeni.

Turquia, que sempre ha negat el genocidi, ha reaccionat amb virulència davant de les paraules del Sant Pare i ja ha convocat al nunci apostòlic a Ankara per manifestar-li “formalment” la seva disconformitat. Les autoritats otomanes reconeixen la mort d’armenis durant la Gran Guerra però la versió oficial rebaixa considerablement la xifra de mort i mai s’expressa en termes de “genocidi”. “Les declaracions del Papa són lluny de la realitat història“, ha denunciat el ministre turc d’Exteriors.

El genocidi armeni, amb un milió i mig de mort, només ha estat reconegut per 22 estats, tot i que és una de les condicions que posa la l’UE perquè Turquia pugui formar-ne part.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!