El dijous 9 de març, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona va acollir la presentació del curtmetratge Morir en Comunitat. De la mort a la benedicció de les abadesses de Sant Pere de les Puel·les a la baixa edat mitjana

Es tracta del primer producte cinematogràfic que ha dut a terme l’equip del projecte de recerca de Paisatges monàstics de la Universitat de Barcelona, i és una recreació dels gestos i moviments de les principals escenes que es desencadenaven al monestir de Santa Pere de les Puel·les en un moment tan important i delicat com era el pas de la mort a la successió de les abadesses.

L’acte de presentació va comptar amb la participació de les dues coordinadores del projecte, la Dra. Núria Jornet-Benito i la Dra. Irene Brugués Massot. Les mateixes coordinadores van presentar el projecte, i van explicar el gran treball de coordinació que han necessitat per produir el film, en qual participen trenta figurants voluntaris i dues formacions corals especialitzades en cant gregorià. D’altra banda, el curtmetratge també ha comptat amb la col·laboració de les comunitats de Sant Benet de Montserrat i Sant Pere de les Puel·les de Barcelona, així com del Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (en l’attrezzo i els espais). 

Tancar prejudicis i idees preconcebudes

Després de la presentació i visualització del curtmetratge, es va fer una taula-debat on els participants van reflexionar sobre les possibilitats que ofereix la recreació i la performativitat en la recerca i en la transferència d’aquesta a la societat. En aquest sentit, la Dra. Rebeca Martín, professora de la Universitat Complutense de Madrid, va destacar la importància de la realització de curtmetratges com aquest per apropar la vida i espiritualitat de les dones medievals a la societat, i trencar prejudicis i idees preconcebudes. 

En la mateixa línia de la Dra. Martín, la Dra. Irene Brugés va remarcar els beneficis de la recerca en aquest àmbit, que permet tenir una nova mirada sobre les fonts que porten a noves preguntes i noves respostes. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!