Clarisses reus

La comunitat de vuit germanes del monestir de Santa Clara de Reus es va reunir el divendres 21 de juliol per escollir una nova abadessa, després de que finalitzés el període de Núria Viñas al capdavant del monestir. L’acte d’elecció, presidit per l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas, va comptar amb la presència d’Isabel Górriz, delegada diocesana per a la vida consagrada, que va veure com les germanes elegien la germana M. Teresa Pujal com a nova abadessa. 

Nascuda a Centelles, Teresa Pujal és filòloga i presidenta de la Federació de Germanes Clarisses de Catalunya, i va entrar a formar part de la comunitat de les clarisses quan tenia 23 anys. Com explica, ha rebut aquesta elecció amb alegria, i espera que la comunitat pugui continuar el camí que van iniciar les anteriors abadesses: “Ara s’obre una nova etapa per la comunitat, però crec que hem d’anar construint i fent camí juntament amb tot el que han aconseguit les germanes que m’han precedit. Intentaré que hi hagi una continuïtat, i edificarem amb tot el que ens ajudi a viure més profundament el carisma de les clarisses.” 

Aquest carisma, com exposa, es basa en quatre prioritats fonamentals, que són la pregària, la fraternitat, la pobresa i la missió. Per fer-ho, Pujal té clar que és important que la comunitat visqui el dia a dia, sense pensar en un futur llunyà: “Volem pensar en un futur proper, viure el moment present, per poder seguir el nostre carisma i continuar amb aquesta entrega a Déu i als germans”, diu la nova abadessa. 

“El dia a dia en aquest monestir, que va néixer a partir de la fusió de les clarisses de Reus i les de Tarragona, està centrat principalment en la pregària, tant personal com comunitària”, manifesta Teresa Pujal. Les germanes complementen la pregària i la vida de fraternitat amb altres tasques, com el manteniment del monestir i l’obrador, on elaboren dolços que comercialitzen. 

Precisament una de les principals responsables d’aquest obrador és la germana Teresa Pujal, que ara haurà de compaginar aquesta tasca amb la d’abadessa del monestir. “Fem productes elaborats sense cap conservant, de manera totalment artesana, i els ingressos que en traiem ens ajuden en el manteniment de la comunitat”. 

Tot i que algunes de les germanes ja tenen una edat avançada, tant Pujal com les altres clarisses esperen continuar vivint el dia a dia amb plenitud, i la nova abadessa farà tot el possible per ajudar les germanes que ho necessitin, “amb un esperit de servei constant sempre obert a les necessitats de la comunitat”. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!