Les famílies a Síria pateixen l’escassetat en les necessitats més bàsiques de la vida: salut, habitatge i menjar. Els llargs anys de guerra, l’aïllament regional, la destrucció de les infraestructures, la hiperinflació de preus i les sancions internacionals fan que avui al país sigui impossible sostenir-se.

Un exemple és la família Marlen Makdesi i Yasser Satmi, que té tres fills. Viuen a la regió coneguda com la Vall dels Cristians, l’única regió de majoria cristiana a Síria. Són un conjunt de fins a 29 petites localitats, situat a mitja hora en cotxe de la ciutat d’Homs. Fins a aquestes localitats han fugit milers de persones a la recerca d’un lloc segur.

El Yasser, el pare de família, explica la seva història: “La nostra situació està per terra. Em vaig lesionar la cama durant la guerra i em van internar per operar-me. No tenim menjar, només pa i estem lluitant. L’Església catòlica és la proveïdora principal de la nostra família.

L’Església local ha sol·licitat suport a Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) per pagar el lloguer de nombroses famílies desplaçades o famílies l’economia de les quals s’ha vist afectada per més de 10 anys de guerra. Des d’ACN s’ha promès una ajuda de 170.000 euros per cobrir totes les despeses d’un any.

S’ajudarà unes 350 famílies, amb uns 25 euros mensuals per família. A més, el cost total del projecte també cobreix el pagament de les necessitats bàsiques per a 180 famílies. I també es busca donar un suport a l’equip de voluntaris que coordinen l’ajuda a les famílies.

El projecte està coordinat per l’Església grecocatòlica melquita, a través del Centre de Sant Pere, dirigit pel P. Walid Iskandafy, a qui donem suport des del 2012. Nou joves, la majoria d’ells desplaçats interns, donen suport i visites a famílies pobres, fent avaluacions curoses de la situació de cada família.

Un d’aquests joves és Wassim Farkouh, el qual també ha patit les conseqüències de la guerra: “La tasca del centre en els primers anys es limitava a oferir serveis a les famílies desplaçades, però amb la intensificació de la crisi, especialment les condicions de vida i l’alt índex de pobresa entre la majoria de les famílies sirianes, l’abast es va ampliar i des de fa més de cinc anys, inclouen les famílies pobres i necessitades de la regió.”

La família de Marlen i Yasser aprecien molt el suport ofert per aquest grup de voluntaris. El Yasser assegura: “Gràcies a ells no perdem la nostra fe en Déu. Crec que Déu mai no ens deixa sols ni abandonats. Creiem que el dia en què tot això s’acabi arribarà.”

Agraeixen el suport rebut per ACN i s’acomiaden assegurant les seves pregàries per tots els benefactors. Per col·laborar-hi: ayudalaiglesianecesitada.com, tel. 932 373 763.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!