Amb motiu de la presentació de la segona edició del llibre Sensellarisme. De l’assistencialisme al reconeixement de drets, aquest dimecres 4 de juny el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha acollit la taula rodona Diàleg sobre sensellarisme i dret a l’habitatge. El col·loqui ha estat una iniciativa de les entitats impulsores de la llei per erradicar el sensellarisme (Arrels, Assís Centre d’Acollida, Càritas Catalunya, Comunitat de Sant’Egidio Barcelona, Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona), que han aprofitat l’acte per recordar que la llei no té marxa enrere i que confien que s’aprovarà aviat.
“Les persones que viuen al carrer sempre han quedat al marge de les polítiques socials”
A la taula rodona hi han participat Gemma Calvet, advocada i experta en drets humans, transparència i bon govern; Juli Ponce, catedràtic de dret administratiu de la UB i codirector de la Càtedra Barcelona d’Estudis d’Habitatge; Lídia Pitarch, doctora en Seguretat Humana i Dret Global (UAB); i Antoni Milian, catedràtic honorari de dret administratiu de la UAB i promotor de la proposició de llei de mesures transitòries i urgents per fer front al sensellarisme i erradicar-lo.
Com ha explicat Càritas després de l’acte, els ponents han coincidit que les persones que viuen al carrer sempre han quedat al marge de l’articulació de les polítiques socials, i que fa molts anys que es pateix una paràlisi legislativa que impedeix donar solucions al sensellarisme. “És un col·lectiu que ha quedat en un buit jurídic, i amb aquesta llei els volem donar empara”, ha dit Gemma Calvet.
En la mateixa línia, Juli Ponce ha destacat que cal tractar l’habitatge com un servei públic d’interès general: “Si considerem la sanitat o l’educació com un servei universal, també cal que l’habitatge tingui aquesta consideració. Per què els ajuntaments han de garantir l’existència d’una biblioteca o un poliesportiu però, en canvi, no tenen l’obligació de garantir un habitatge digne?”, s’ha preguntat.
La llei, una solució possible
Pel que fa a la llei per erradicar el sensellarisme a Catalunya, Antoni Milian ha recordat que “és una armadura sòlida i robusta que dona resposta al sensellarisme. Moltes de les mesures no es podrien desplegar si no hi hagués una llei com la que hem promogut”.
Per acabar, en nom de les entitats organitzadores del col·loqui, Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials, ha conclòs: “La llei planteja un nou paradigma, una nova cultura basada en drets, en aconseguir la plena dignitat de la persona”.