El règim talibà va prohibir l’accés a les universitats —tant públiques, com privades— a les dones afganeses, el desembre passat. Mesos abans, es va prohibir a les noies majors de 12 anys que accedissin a l’Educació secundària; les escoles porten mesos tancades. La restricció no només viola el dret universal a l’educació, sinó que compromet el futur de milers de noies afganeses. «Hem perdut l’esperança», confessa Nooria, estudiant afectada per la mesura, a l’agència de notícies EFE, i afegeix que «no hi ha cap indicació per prohibir l’educació femenina en l’islam; mentre que hi ha moltes proves sòlides que tant homes com dones han d’estudiar».

A aquestes restriccions, cal sumar-ne d’altres que es van aprovar durant l’any 2022 a l’Afganistan. Per exemple, sobre la indumentària de les dones, on es normativitza que han d’anar totalment tapades —a excepció dels ulls. O sobre les limitacions de llibertat de moviment: han d’anar sempre acompanyades d’un home en moure’s pel país; i se’ls exigeix que no surtin de casa, llevat que hi hagi una situació d’emergència extrema. En l’àmbit laboral, tampoc no hi ha diferències, no hi ha possibilitat d’exercir una professió per guanyar un salari, i tenen les portes tancades a la participació en el món polític. Cosa que en certa manera «és incomprensible, el país està patint una forta crisi econòmica i humanitària i s’estan eliminant les dones de la vida pública», escriu Samira Hamidi, responsable de campanyes per l’Àsia a Amnistia Internacional.

Tot això ha fet que es convoquin manifestacions, durament reprimides, en contra d’aquesta pèrdua de drets. Cal destacar també la condemna que s’ha fet des dels Emirats Àrabs, l’ambaixadora Lana Nusseibeh va reiterar la condemna a la decisió dels talibans de prohibir a dones i noies agfaneses d’accedir a l’educació superior. Són drets que s’han anat perdent des que els Estats Units va abandonar el país, després de 20 anys d’intervencionisme. El règim talibà va tornar a recuperar el poder amb facilitat. I és que com explica el jesuïta Jaume Flaquer: «És fàcil envair un país si es té força militar, però pot ser impossible reconstruir-lo».

Aquesta notícia arriba acompanyada d’altres de relatives a com el món es relaciona amb la dona. Comença el 2023 i sento que la periodista Àngels Barceló diu a la ràdio que hi ha una guerra que sembla que no entén de treves, i és una guerra que portem perdent les dones des de temps immemorials. «Arreu intenten convertir les dones en éssers invisibles, la lluita de les dones a l’Iran continua encara que gairebé ja no se’n parli, les dones a l’Afganistan aixequen la veu coneixent les fatals conseqüències; en alguns països de Llatinoamèrica el nombre de feminicidis rebenta les estadístiques… les dones són en molts casos les invisibles.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!