El Museu Diocesà de Barcelona acull fins al proper 22 de juny l’exposició Creadores, una selecció de cinquanta obres de dones artistes que pertanyen des dels moviments d’avantguardes fins a l’actualitat. “Al llarg de la història de l’art, la dona havia exercit més com a musa que no pas com a creadora. Des de finals del segle XIX, la dona s’incorpora com a subjecte actiu dins de la producció artística”, ha explicat Helena Alonso, comissària de la mostra i gestora cultural, als mitjans de comunicació durant l’acte de presentació, que ha tingut lloc el dijous 6 de març.

L’exposició, que visibilitza la contribució de les dones a l’art contemporani, aplega obres de vint-i-una artistes tan prestigioses com Marie Laurencin, Dora Maar, Françoise Gilot, Olga Sacharoff, Carmen Laffón, Cristina Iglesias o Helen Frankenthaler. S’hi analitzen els seus treballs a través d’una aproximació multidisciplinària que abasta diversos llenguatges expressius, iconografies i mitjans, tot establint un diàleg entre tècniques, temàtiques i suports per evidenciar la riquesa i complexitat del seu discurs visual.

La selecció d’artistes que s’ha dut a terme ha tingut en compte també la representació de diferents zones geogràfiques: Alemanya, Bèlgica, el Brasil, Espanya, França, els Estats Units… Entre elles, n’hi ha que han mantingut un lligam rellevant amb Barcelona. Un bon exemple és Rebecca Horn i la seva escultura L’estel ferit, que ha esdevingut un símbol de la platja de la Barceloneta.

L’exposició vol reivindicar el talent de les dones artistes. Foto: Agustí Codinach.

“La mostra pretén recuperar artistes que malauradament han quedat en l’oblit, o bé que han estat recordades únicament per la seva relació sentimental amb grans referents del món de la creació plàstica, com Diego Rivera, Guillaume Apollinaire o Pablo Picasso”, ha posat en relleu Helena Alonso. Això no obstant, la seva producció artística ha estat clau en el desenvolupament dels moviments d’avantguarda i en l’evolució de la modernitat.

Entre les peces exposades, cal destacar La bassa i la figura vermella, de Carmen Laffón; Home pregant, de Dora Maar; Paisatge còsmic, de Cècile Reims; quatre aiguaforts de Marie Laurencin, vuit litografies sobre paper de Françoise Gilot i onze litografies, també sobre paper, de Sonia Delaunay, amb clares influències del dadaisme.

L’exposició no tan sols ret homenatge al talent d’aquestes dones, sinó que també convida a reflexionar sobre la memòria col·lectiva i la necessitat de reivindicar el seu lloc en la història de l’art.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!