Al bell mig del mes d’agost se celebra la solemnitat de l’Assumpció de la Mare de Déu en cos i ànima al cel. És aquesta una festa que està molt present als pobles i ciutats de la nostra geografia. Un bon nombre de festes majors coincideixen amb la setmana de l’Assumpció.

Què ens diu, però, aquesta festa? Per què és important per a la nostra fe? Es tracta de la celebració d’un misteri de la vida de la Mare de Déu que alimenta la nostra esperança cristiana. En efecte, la Mare de Déu gaudeix ja de la benaurança futura a la qual tots nosaltres estem cridats des del baptisme.

Ara bé, no estableix l’Assumpció una distància entre Maria i nosaltres? No sembla que s’hagi allunyat del nostre costat? J. R. R. Tolkien, autor de l’obra El Senyor dels Anells, crea un personatge inspirat en la Mare de Déu que ens permet comprendre com ens ajuda en les vicissituds de la nostra vida cristiana. Es tracta de la princesa èlfica Galadriel. Apareix al llibre de Tolkien vestida de blanc i amb una llum que l’embolcalla. Pot entrar al cor de Frodo, el protagonista, i esbrinar els seus pensaments i confortar-lo.

Hi ha sobretot dos moments en els quals podem veure un paral·lelisme amb la figura de Maria. Galadriel entrega a Frodo un ampolla que conté una llum especial, que li permetrà veure i orientar-se en la foscor. De fet, serà una arma poderosa quan s’ha d’enfrontar a una aranya gegant. Una de les lletanies de la Mare de Déu és de fet “estel del matí”, recordant-nos que ella fa retrocedir la foscor per il·luminar el camí de la nostra vida.

En un altre moment del seu viatge Frodo es veu mancat de forces, no pot continuar el camí. Està veritablement esgotat i no es pot aixecar de terra, resignat a esperar la mort. En aquest moment Galadriel li parla al cor, ell veu una imatge en la qual ella li apropa la mà i, al moment següent, es veu com Frodo és aixecat de terra i pot continuar el seu camí. La Mare de Déu és també Mare dels pelegrins, dels qui caminen per la vida i se senten cansats i afeixugats. Ella ens ofereix la seva mà per seguir el camí del seu Fill.

Per als qui no hàgiu llegit o vist El Senyor dels Anells, aquests dies d’estiu poden ser un bon moment per endinsar-nos en la seva història, plena de referències a la nostra fe, professada i viscuda per Tolkien durant tota la seva vida i reflectida clarament en les seves obres.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!