Davant les notícies publicades en relació amb diferents alternatives per a la constitució d’una comissió d’investigació sobre abusos sexuals perpetrats en institucions de l’Església a Espanya, l’Associació per a l’Acollida i l’Acompanyament Betània ha fet una nota de premsa en la qual es mostra favorable a crear una comissió investigadora independent.

Aquesta comissió, defensa l’entitat, hauria de ser «sense vincles amb els partits polítics, formada per professionals qualificats i de prestigi reconegut en els seus àmbits respectius que coneguin les dinàmiques de l’abús sexual en contextos institucionals i, específicament, en contextos institucionals religiosos».

L’Associació Betània apunta que a Espanya hi ha professionals de «solvència reconeguda» en diferents àmbits que «poden desenvolupar amb plena independència un treball excel·lent al servei de la veritat».

Des de Betània es considera que una comissió d’investigació sobre abusos sexuals en el si de l’Església catòlica hauria de tenir en compte aquests aspectes:

  1. Centrar-se en l’escolta de les víctimes, conforme a les seves necessitats i drets
  2. Facilitar, en un clima de confiança i seguretat, la narració dels fets i del patiment que els abusos han causat en les persones que els han patit
  3. Assegurar la protecció deguda a les víctimes concretes per evitar qualsevol forma de revictimització
  4. Facilitar l’aclariment dels fets que es denuncien amb independència de la seva prescripció legal
  5. Investigar la dinàmica dels abusos i els factors de risc que els faciliten per contribuir al desenvolupament de programes realistes de protecció i prevenció
  6. Servir a la recuperació integral de les persones que han patit victimització i a la reparació dels danys, facilitant la prestació dels serveis d’assistència i ajuda que calguin
  7. Publicar els resultats de la investigació
  8. Contribuir a la creació d’un clima social serè i responsable que permeti el reconeixement de les víctimes i dels seus drets

Des de fa tres anys, l’entitat facilita la prestació de serveis professionals d’acollida, escolta i acompanyament, atenció psicoterapeuta i mèdica, orientació legal, acompanyament espiritual i reparació a les persones que ho sol·liciten.

«Betània treballa des de l’opció de preferència per les víctimes, amb la voluntat de contribuir a la recuperació integral de les persones que han patit abusos, l’aclariment dels fets, l’assumpció de responsabilitats i la reparació dels danys provocats.»

L’associació referma que els abusos sexuals constitueixen un atemptat contra la dignitat, la llibertat sexual, la indemnitat i la integritat de les persones que, quan es perpetren en contextos institucionals religiosos i en relacions de confiança espiritual i religiosa, «afecten també a la llibertat religiosa i de consciència».

Des de Betània donen les gràcies a les víctimes i al seu coratge perquè d’aquesta manera es coneix la naturalesa de l’abús, les seves dinàmiques i els efectes devastadors que causa.

«El servei a les víctimes i a les seves famílies, la reparació del dany i la restauració de les relacions trencades pels abusos han de ser la finalitat última d’una comissió d’investigació que busqui la veritat, la justícia i la reparació.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!