L’arxidiòcesi de Tarragona compta, des del dissabte 21 de gener, amb una nova distribució territorial. L’arquebisbe Joan Planellas va signar el decret pel qual es formen cinc nous arxiprestats en substitució dels deu que hi havia fins ara, i es creen un total de vint-i-quatre Unitats Pastorals (UPA).

Aquesta reestructuració respon a les necessitats pastorals de l’arxidiòcesi, així com a un procés de renovació personal i comunitària que, partint del procés sinodal, possibiliti una transformació missionera de les parròquies i comunitats diocesanes. La reforma, aprovada pel Consell Episcopal, ha comptat amb les aportacions del Consell Presbiteral, el Consell Pastoral Diocesà i el Consell d’Arxiprestos.

La nova distribució territorial ve donada per la voluntat d’atendre convenientment les necessitats pastorals de les parròquies, tenint en compte els canvis demogràfics, socials i pastorals que està vivint la nostra societat. Així, la creació de les Unitats Pastorals facilitarà la cura pastoral dels fidels a partir d’accions comunes.

La nova organització territorial

Des d’ara, l’Arquebisbat de Tarragona comptarà amb un total de cinc arxiprestats: l’Alt Camp, el Baix Penedès, el Baix Camp – Priorat, la Conca – Urgell – Garrigues, i el Tarragonès.

Pel que fa a l’arxiprestat de l’Alt Camp, comptarà amb un total de tres Unitats Pastorals: la de Valls, la de Vila-rodona i la d’Alcover. També l’arxiprestat del Baix Penedès disposarà de tres UPA, que seran la del Vendrell, la de Llorenç del Penedès i l’Arboç, i la de Calafell.

Per altra banda, l’arxiprestat del Baix Camp – Priorat tindrà un total de set Unitats Pastorals: la de Falset, la de Cornudella de Montsant, la de Cambrils, la de Riudoms i Mont-roig del Camp, la de les Borges del Camp, la de la Selva del Camp i la de Reus.

En el cas de l’arxiprestat de la Conca – Urgell – Garrigues, hi haurà cinc Unitats Pastorals: la de Montblanc, la de l’Espluga de Francolí, la de Santa Coloma de Queralt, la d’Arbeca i la de l’Albi.

I, finalment, l’arxiprestat del Tarragonès estarà format per sis Unitats Pastorals: la de Torredembarra, la de Tarragona, la de Sant Salvador de Tarragona, els Pallaresos i el Catllar; la del Morell i Constantí, la de Vila-seca i la de Torreforta i Bonavista.

En el document del decret es poden consultar les parròquies que pertanyen a cadascuna de les Unitats Pastorals.

L’arquebisbe Planellas durant la roda de premsa en la festivitat de Sant Francesc de Sales. Foto: MCS Arquebisbat Tarragona

Les Unitats Pastorals: una crida a la comunió i a la missió

Les Unitats Pastorals que ara es formen a la nostra arxidiòcesi són comunitats de fidels configurades com una agrupació de parròquies, les quals, conservant la seva identitat, els seus drets i els seus deures, comparteixen uns criteris pastorals comuns en clau missionera i sinodal per tal de garantir la cura pastoral dels fidels de totes les parròquies i potenciar i facilitar la creació de comunitats vives i evangelitzadores.

Un dels aspectes que es vol potenciar amb la creació de les UPA és el treball en equip i la corresponsabilitat en els sectors pastorals primordials. En aquest sentit, les Unitats Pastorals tindran unes parròquies de referència, un responsable d’evangelització, catequesi i formació; un altre de litúrgia i pietat popular; i un altre d’acció caritativa i social. En els tres casos es comptarà amb un equip apostòlic de col·laboradors compromesos amb el treball específic a fer en cada espai d’evangelització.

A més, es formarà un equip rector per a cada UPA, que podrà coincidir amb el Consell Permanent del Consell Pastoral de la mateixa UPA, format pel coordinador de l’UPA, que designarà l’arquebisbe; els altres rectors, el secretari i els responsables dels sectors pastorals. Aquest equip haurà d’implementar una cultura de la sinodalitat en clau evangelitzadora i prendre decisions promovent aquest treball cooperatiu.

I, per altra banda, les Unitats Pastorals hauran de configurar un Consell Pastoral format per preveres, diaques, persones consagrades i laics i laiques de diferents sectors i associacions cristianes, per fer possible la participació, la col·laboració i l’exercici de corresponsabilitat de tots en la missió de l’Església.

En el document del decret es poden consultar les parròquies que pertanyen a cadascuna de les Unitats Pastorals i les parròquies de referència, així com el funcionament concret en cadascun dels aspectes de la vida comunitària dins les Unitats Pastorals.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!